full screen background image

9 aprilie – Remiză cu cafeaua

V-ați băut cafeaua pe ziua de astăzi? Amară sau dulce, neagră sau cu lapte, cu aromă de scorțișoară sau nu, cafeaua rămâne un elixir pentru cei mai mulți dintre noi. E drept că nu unul al tinereții, dar cu siguranță al energiei.

Pentru că și eu sunt un fan al cafelei, am tot vorbit despre efectele ei benefice, atâta vreme cât este băută în cantități rezonabile, fără să uităm și de efectele ei negative, atunci când uităm măsura în ceașcă.

Despre cafea vom face vorbire astăzi și despre felul în care câteva obiceiuri aparent inofensive, o pot transforma într-o licoare toxică.

Câți dintre dumneavoastră mai aveți în dotare o râșniță de cafea? Bănuiesc că mulți ați ascuns-o într-un colț întunecos al dulapului. La câtă cafea măcinată și frumos ambalată ne oferă marketurile, ce rost ar mai avea în bucătărie o râșniță?… Experții în chimie însă găsesc rost, pentru că spun că această cafea, pe care o luăm gata macinată, conține mai mulți radicali liberi ce pot declanșa diferite inflamații în organism. Recunosc că nici eu nu mai am în bucătărie o râșniță de cafea, în schimb, imediat după ce am desfăcut pachetul, răstorn conținutul într-un borcan pe care îl închid ermetic. Și asta fără să fiu un expert în chimie, ci din dorința de a-i păstra aroma. De fapt, acest obicei face chiar mai mult, deoarece cafeaua își păstrează în felul acesta proprietățile în ceea ce privește sporirea antioxidanților în corpul uman. Deci, până acum, scorul e de 1 la 1 în privința obiceiurilor legate de cafea, dacă ar fi să țin scorul obiceiurilor sănătoase versus cele nesănătoase.

Mergând mai departe, înregistrez însă un minus mare, pentru că-mi beau cafeaua la puțin timp după ce mă trezesc. Și cum pisica din dotare îmi dă trezirea în zori, pe la 6 dimineața, nu mă prinde ora 7 cu cafeaua nebăută. Aflu că e greșit orarul meu, pentru că ar trebui băută între orele 10 și 12, interval în care scade nivelul de cortizol din organism și cafeaua ar fi de ajutor pentru un plus de energie. Cică băută la ora 7, n-ar ajuta la nimic. Eu însă spun că da. În privința mea ajută la sporirea stării de bine….

Merg mai departe și spun că ideal ar fi să bem cafeaua amară, sau cu cât mai puțin zahăr, pentru a nu o transforma în desert. Pentru că unul din cele mai mari avantaje ale cafelei este să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge și să reducă riscul apariției diabetului de tip 2… Iar am ajuns la un scor de egalitate…

Și un ultim punct în discuție este legat de faptul că se întâmplă uneori să bem din aceeași cafea o zi întreagă. Greșit! Cu cât este lăsată mai mult în ceașcă, aciditatea cafelei crește, putând duce la apariția arsurilor gastrice și a indigestiei și, totodată, atacând smalțul dinților. În cazul meu nu e un obicei, dar uneori mi se mai întâmplă…

Trăgând linie, pot să spun că am înregistrat remiză în privința obiceiurilor legate de cafea. Drept urmare, pentru plus de energie, voi mai bea o gură de cafea, prospăt măcinată, corect depozitată, la o oră mai puțin indicată, dar aromată și fierbinte. Zi inspirată să aveți, de educație, bineînțeles!

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza