full screen background image

7 iunie – Știm să vorbim și în alte limbi

Spre finalul lunii acesteia, vom da foarte mulți dintre noi start la vacanță. Concedii în minunate locații autohtone sau pe însorite meleaguri îndepărtate.

Despre cum e la noi și cum e acolo, am mai vorbit. Nu doar eu, ci și alții, chiar mai răutăcioși, care spun că avem o țară minunată, dar mare păcat că e locuită. Și asta spre deosebire de alte țări, care știu să facă turism chiar și pe pietre… tocmai pentru că țara este locuită.

În ultima vreme, am devenit puțin mai optimistă și spun că lucrurile se îndreaptă, e drept că în ritm de melc, în direcția corectă. Parcă am început să înțelegem că e musai să atragem turiști și de prin alte țări, dacă românii rămân încă mai atrași de mirajul depărtărilor frumos amenajate, decât de frumusețea uneori prea sălbatică a împrejurimilor noastre.

Într-unul dintre weekendurile trecute, am preferat o ieșire de 2 zile la o cabană din județ, puțin mai spre înălțimi, în zona de munte. Frumoasă locația, bună cazarea, oameni ospitalieri, cum îi stă bine românului și, să vezi și să nu crezi…. pe măsuța de la intrare, câteva materiale informative tipărite. Pliante care să informeze turistul doritor de activități outdoor. Frumos! – zic. Citesc încântată despre activitățile propuse și privesc cu atenție fotografiile grăitoare. Apreciez și-mi zic apoi că bine ar fi fost ca pliantul să fi fost tipărit și într-o limbă de circulație internațională. Gând cât să ajung la finalul studierii lui. Unde… surpriză din nou. Cititorul este informat că gazda știe a grăi, de asemenea, în engleză și germană. O fi chestie de mândrie?!? Să știe și turistul străin că suntem poligloți? Doar atât? Le facem în ciudă anunțându-i, la final, în limba română, că știm a vorbi și alte limb,i dar nu vrem să ne dăm în stambă oferind și informații într-un pliant în engleză?… Căci singura informație de pe pliant în limba engleză era aceasta: “Știm să vorbim, de asemenea, în engleză și germană”.

Acestea fiind zise, e clar că mai avem mult de lucrat la modul în care ne promovăm frumusețile țării, indiferent că e vorba de pliante, clipuri la Tv sau altele… Zic, totuși, că suntem pe drumul cel bun. De ajutor e și doza de educație, indiferent de timp și spațiu.

comments

comments