full screen background image

“Joburi în Europa”, la Radio VIVA FM

Libera circulație a lucrătorilor este una dintre libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene și unul dintre pilonii pieței interne, consacrat prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

EURES este o reţea de cooperare constituită din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi alți membri şi parteneri – sindicate, patronate, firme private de plasare, instituții de învățământ – reţea coordonată de Comisia Europeană.

Obiectivul reţelei este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda, precum şi în Elveţia.

Dacă vrei să afli ce oferte sunt disponibile în vestul continentului, ascultă marți și vineri, la ora 10,40, “Joburi în Europa”, în întreaga rețea VIVA FM, cu Alina Andronic.

Și la acest sfârșit de săptămână oferta locurilor de muncă propuse de centrele EURES din nordul Moldovei este consistentă. Norvegia ne atrage atenția cu posturi pentru operatori mașinist, ospătari, instalatori ventilație, lucrători în producție, tinichigii și vopsitori auto, în timp ce vecinul Ungaria are vacante locuri pentru asistenți comerciali, facturiști, muncitori necalificați, electricieni, consilieri vânzări, bucătari, brutari, operatori mașini de prelucrare, dulgheri, cofetari, casieri, vânzători și măcelari. Liderul european Germania propune locuri pentru electricieni, sudori, șefi de echipă, ospătari, bucătari, mecanici mașini de prelucrare a plasticului, maseuri, recepționeri, șoferi de camioane, operatori stivuitori, tâmplari și măcelari. În apropiere, Olanda are vacante posturi pentru procesori bulbi de flori, culegători ardei și muncitori necalificați în grădinărit și horticultură. Un stat cu oferte în expansiune, Belgia, atrage pe piața joburilor cu variante pentru manageri proiecte, ingineri proiectanți și ingineri dezvoltare hardware. Nu putem omite propunerile venite înaintea weekendului din Danemarca, mai exact cele pentru mecanici utilaje fermă, operatori mașini asamblare și horticultori. În fine, Austria ar putea fi o variantă viabilă pentru persoanele calificate ca muncitori în domeniul forestier și pentru montatorii de mobilă. Amănunte despre salarii, precum și despre condițiile de muncă puteți afla de la centrele EURES din cadrul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă din județele Iași, Suceava, Botoșani și Neamț.

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza