full screen background image

Ziua Culturii Naționale, marcată la Rădăuți

Marți 15 ianuarie, Primăria Municipiului Rădăuți, în colaborare cu Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, instituțiile de învățământ din Municipiul Rădăuți și alte asociații, au organizat un eveniment cultural pentru a marca Ziua Culturii Naționale și împlinirea a 169 de ani de la nașterea “Luceafărului poeziei române”, Mihai Eminescu.

Astfel, la Casa de Cultură din Rădăuți, pe parcursul a mai bine de două ore, într-o sală plină de elevi, părinți, cadre didactice, directori ai instituțiilor de învățământ, oficialități locale, toți cei care au urcat pe scenă, au adus un omagiu poetului național, Mihai Eminescu.

Fie că a fost vorba de cântece, poezii, expuneri despre viața și activitatea poetului, compoziții proprii, toate interpretările au smuls ropote de aplauze din partea spectatorilor.

După o introducere referitoare la importanța evenimentului, făcută de către primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar, a urmat o expunere despre Mihai Eminescu, în viziunea lui Dimitrie Vatamaniuc, făcută de Carmen Andronachi, din partea Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina, completată de către eleva Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi#, Simina Lazăr.

Programul artistic a fost deschis de către elevii Școlii Gimnaziale “Gheorghe Popadiuc”, urmați de elevii Școlii Gimnaziale “Dimitrie Cantemir”, elevii Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, elevii de la Școala Gimnazială “Regina Elisabeta” și elevii Școlii Gimnaziale “Bogdan Vodă”.

Au urmat reprezentanții colegiilor, în urmatoarea ordine: Colegiul Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, Colegiul “Andronic Motrescu” și Colegiul Tehnic Rădăuți.

Din partea Școlii Postliceale Sanitare “Ștefan cel Mare și Sfânt “, Mihaela Niga a susținut un recital de poezie, iar din partea Clubului Pensionarilor din Rădăuți au fost două momente din lirica eminesciană.

Programul a fost încheiat de către copiii de la Așezământul de Copii “Sfântul Ierarh Leontie”, cu un recital de cântece corale, sub îndrumarea Pr.Prof. George Mironescu.

Toți cei care au fost prezenți la Casa de Cultură au fost încântați de felul cum a fost sărbătorită Ziua Culturii Naționale la Rădăuți.

comments

comments