full screen background image

Theresa May suferă o înfrângere istorică în Parlament, prin respingerea acordului Brexitului

Deputaţii britanici i-au aplicat marţi, cu mai puţin de trei luni înaintea Brexitului, o înfrângere istorică premierului Theresa May, respingându-i masiv acordul cu privire la ieşirea din UE, declanşând depunerea unei moţiuni de cenzură de către opoziţia laburistă, relatează AFP.

Camera Comunelor a respins textul cu 432 de voturi la 202 – cea mai grea înfrângere suferită de un lider britanic din anii ’20.

În prima linie în acest dosar de partea europeană, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a reacţionat apreciind că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut”.

”Îndemn Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai repede posibil. Timpul aproape s-a scurs”, a adăugat el, Brexitul fiind programat la 29 martie.

Abia cunoscut rezultatul, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, care reclamă de săptămâni alegeri legislative anticipate, a prezentat o moţiune de cenzură contra Guvernului britanic, cataogând acest vot drept ”catastrofic” pentru Executivul conservator.

Respingerea acestui acord nu constituie deloc o surpriză, atât de puternică era opoziţia faţă de acest ”Tratat al retragerii” din UE, negociat dur, timp de 17 luni, cu Bruxellesul, dar care nu i-a convins nici pe Brexiters şi nici pe eurofili.

Theresa May are de-acum termen până luni să prezinte un ”plan B” – dacă supravieţuieşte moţiunii de cenzură laburiste, care urmează să fie supusă la vot miercuri, la ora locală 19.00 (21,00, ora României). Ea are mai multe opţiuni – şi anume să se angajaeze să se întoarcă să negocieze la Bruxelles sau să ceară o amânare a datei Brexitului, prevăut la 29 martie.

Votul de marţi deschide de asemenea posibilitatea unui divorţ fără acord, evocată de Juncker, o opţiune deosebit de temută de mediile economice.

”Camera a vorbit, iar acest Guvern va asculta”, a declarat Theresa May după vot, propunând discuţii între partide în vederea stabilirii căii de urmat.

”ZI AMARĂ PENTRU EUROPA”

În pofida amplorii înfrângerii, un purtător de cuvânt al Downing Street a dat asigurări că şefa Guvernului nu va demisiona şi că se va ”concentra asupra implementării Brexitului”.

”Prima etapă constă în a se verifica dacă Guvernul se bucură în continuare de încrederea Camerei Comunelor. Premierul crede că aşa este”, a spus el, în timp ce reacţiile curgeau dinspre blocul european.

Cei 27 ”vor rămâne uniţi”, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk, iar preşedintele francez Emmanuel Macron aprecia că ”presiunea” în vederea găsirii unei soluţii ”este departea” britanicilor.

Respingerea acordului este ”o zi amară pentru Europa”, a apreciat la rândul său vicecancelarul german Olaf Scholz, totodată ministru al Finanţelor.

”Noi suntem pregătiţi. Însă un Brexit dur este cel mai rău dintre toate posibilităţile pentru UE, dar mai ales pentru Regatul Unit”, a apreciat el, într-un mesaj postat pe Twitter.

Evocând şi el această perspectivă, Guvernul irlandez a anunţat că-şi ”intensifică” pregătirile în faţa unui risc al unui ”Brexit dezordonat”.

Acest vot a reaprins pasiunile în Regatul Unit, profund împărţit după referendumul de la 23 iunie 2016, în care clasa politică se arată incapabilă să se pună de acord asupra tipului de relaţie pe care o doreşte cu UE – o ruptură clară sau păstrarea unor legături strânse.

Tensiunea era palpabilă în mediile financiare, pregătite să facă faţă unei puternice volatilităţi a activelor britanice.

”Fiecare întreprindere va avea acum impresia că un «no deal» se apropie”, a declarat Carolyn Fairbairn, conducătoarea CBI, principala organizaţie patronală britanică.

Lira sterlină s-a redresat, însă, în faţa euro şi dolarului, marţi, în contextul în care respingerea a fost larg anticipată.

”ÎNCÂNTAT” DE RESPINGERE

Această respingere a fost primită, în schimb, cu urale în jurul Parlamentului, unde activişti ”pro” şi ”anti” Brexit, cu steaguri ale regatului şi Uniunii în mână, au manifestat toată ziua.

”Sunt atât de mulţumită, dar un pic îngrijorată de ceea ce va urma”, a declarat pentru AFP o susţinătoare a UE, Sarah Cuthbertson, în vârstă de 68 de ani.

În tabăra Brexiters, un londonez, Reg Kerr-Bell, în vârstă de 55 de ani, care purta o pancartă ”Plecare înseamnă plecare (din UE)”, s-a declarat ”încântat” şi şi-a exprimat dorinţa unui divorţ fără acord.

Prevăzut iniţial în decembrie, votul a fost amânat în ultimul moment de către May, pentru a evita o înfrângere anunţată şi a încerca să obţină ”asigurări” suplimentare din partea unor lideri europeni.

Aceştia s-au mullţumit să reafirme, luni, că UE ”nu doreşte” intrarea în vigoare a dispoziţiei celei mai controversate a acordului, cea cu privire la o ”plasă de siguranţă” (“backstop” în engleză).

Această opţiune de ultim recurs prevede o rămânere a Regatului Unit într-o Unine Vamală cu UE, în vederea evitării reimpunerii unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în cazul în care nu se ajunge la altă soluţie la finalul perioadei de tranziţie post-Brexit.

Conservatorii favorabili Brexitului văd în ea o formă de ancorare pe termen nedeterminat la UE, iar Partidul Unionist (DUP) o ameninţare la adresa integrităţii Regatului Unit.

comments

comments