full screen background image

Scriitoarea Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură

Dr. Francis Crick's Nobel Prize Medal on Heritage Auctions     Premiul Nobel pentru Literatură 2015 a fost acordat scriitoarei belaruse Svetlana Alexievici, “pentru opera sa polifonica, memorial al suferinţei şi curajului”.

Alexievici este autoarea unor reportaje impresionante despre văduvele din Al Doilea Razboi Mondial, despre participanţii la războiul din Afganistan, dar şi despre dezastrul la Cernobâl.

În varstă de 67 de ani, Svetlana Alexievici a lucrat pentru multe ziare din URSS, apoi din Belarus, însă, în 2000, şi-a părăsit ţara natală, din cauza persecuţiilor la care a fost supusă de regimul Lukaşenko.

A revenit la Minsk în 2011.

Anul acesta, pentru Premiul Nobel pentru Literatură, Academia Suedeză a primit 259 de propuneri, din care au rezultat 198 de nominalizări.

Între acestea, 36 de persoane au fost nominalizate pentru prima oară.

În anul 2014, Nobelul pentru Literatură a fost atribuit lui Patrick Modiano, “pentru arta memoriei cu care a evocat destinele umane şi a dezvălui viaţa lumii în timpul oupaţiei”.

Premiile Nobel au fost create în 27 noiembrie 1895, de savantul şi omul de afaceri suedez Alfred Nobel care, prin testamentul sau, a întemeiat o fundaţie cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an “sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanităţii” în cinci discipline: pace sau diplomaţie, literatură, chimie, medicină şi fizică.

comments

comments