full screen background image

O nouă premieră a Teatrului Matei Vişniec Suceava

Teatrul “Matei Vișniec” Suceava va avea o nouă premieră, pe 12 mai, cu piesa „Cum l-am îngropat pe Stalin”, de Artur Solomonov.

Spectacolul va fi montat de regizorul THEODOR POPESCU și reprezintă o premieră națională, fiind prima dată când acest text este montat într-un teatru, şi va fi prezentat în debutul Festivalului Internațional Zilele Teatrului Matei Vișniec 2024.

Theodor-Cristian Popescu, regizorul spectacolului „Cum l-am îngropat pe Stalin” ne prezintă viziunea și demersul său artistic astfel:

„O despărțire de trecutul apăsător și lung, propusă de un teatru rus.
Demitizarea lui Stalin, conducătorul-tiran, constructor al Uniunii Sovietice.
Printr-un <<râs profund și precis>>.
Ministerul Culturii susține inițiativa – telegramă de felicitare, medalie.
De la Kremlin, însă, vin reacții ambigue, iritate.
Și vechiul mecanism al fricii se reactivează, virusând din nou comportamentele, mentalitățile, relațiile și, finalmente, rostul și funcția artei teatrale.
Când aceste condiții vechi sunt (din nou) întrunite, președintele preia direct frâiele și construiește el mai departe. Atât realitatea, cât și ficțiunea. Realitatea-ficțiune.
Pe care o cântăm din nou, în cor.
Mai încercăm să râdem?”

Un regizor extraordinar de pasionat de domeniul său, un regizor deschizător de drumuri, în ceea ce privește formulele de teatralitate novatoare, Theodor-Cristian Popescu are un CV impresionant, cu peste 70 de spectacole montate, majoritatea fiind texte contemporane, în premieră națională, cu numeroase participări la festivaluri de renume și turnee în: Ungaria, Bulgaria, Austria, Franța, Germania, Marea Britanie. Theodor-Cristian Popescu este unul dintre pionierii teatrului independent românesc de după 1989 odată cu înființarea Companiei Teatrale 777, de la București.

A înființat și a condus La Compagnie Theodor-Cristian Popescu la Montréal, Canada, unde a trăit câțiva ani și a predat la The University of Montana din Missoula, The National Theatre School of Canada și The University of Quebec din Montréal, Canada.

Producția „Villa Dolorosa” montată la Teatrul Național Târgu-Mureș în 2020, a fost nominalizată la Gala UNITER, la categoria Cel mai bun spectacol, iar spectacolele „Perplex” și „Cancun” au fost premiate la Festivalul de Teatru de la Oradea în 2014, cu Premiul Special al Juriului. În 2011 spectacolul „Un cuplu de români amărâți, vorbitori de polonă”, obține Premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Atelier de la Baia-Mare.
Regizorul Theodor-Cristian Popescu ne propune cu fiecare spectacol montat o viziune proaspătă și neconvențională, iar dintre cele mai recente spectacole care poartă semnătura lui menționăm: „Neliniște” de Ivan Vîrîpaev montat la Teatrul Național Târgu Mureș, „Cloaca” de Maria Goos la Teatrul Nottara București, „Bang” de Marius von Mayenburg la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova și „Sclavi” de Maria Manolescu la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.

Echipa de producție:
Regia: Theodor-Cristian Popescu
Traducerea: Raluca Rădulescu
Scenografia: Raluca Alexandrescu
Compoziție muzicală: Ovidiu Iloc
Lighting design: Costi Baciu
Graphic design: George Roșu

Distribuția:
Woldemar Arkadievici / Stalin – Cosmin Panaite
Valentina – Clara Popadiuc
Autorul piesei despre Stalin – Diana Lazăr
Lenin – Cătălin Ștefan Mîndru
Beria – Delu Lucaci
Hrușciov – Cristina Florea
Omul de la Minister – Horia Andrei Butnaru
Primul paznic – Răzvan Bănuț
Al doilea paznic – Iulian Burciu
Primul Stalin tânăr – Alexandru Marin
Al doilea Stalin tânăr – Bogdan Amurăriței
La pian – Johannes Raimund Onesciuc

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/04/12/zilele-teatrului-matei-visniec-intre-11-si-19-mai/

comments

comments