full screen background image

Pentru reabilitarea Curții Domnești este nevoie de noi documente

CURTEA Domneasca proiect     Proiectul de reabilitare a Curții Domnești din Suceava, pe fonduri europene, a fost întors de la Ministerul Culturii, la Primăria reședință de judeţ.

Motivele principale invocate au fost completările care trebuie aduse documentației.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că actele solicitate vor fi refăcute cât mai operativ, astfel încât proiectul Curții Domnești să fie propus spre finanțare în perioada până în 2020.
Lungu: “Unul dintre proiectele cu care avem probleme, dar pe care sper să le rezolvăm în perioada cea mai scurtă de timp, este cel legat de Curtea Domnească. Am fost, săptămâna trecută, la Bucureşti, la Ministerul Culturii, Direcţia de Patrimoniu Naţional Cultural, unde, la documentaţia depusă, şi în vederea avizării studiului de fezabilitate, ni se mai impune să completăm relaţionarea dintre Curtea Domnească, Biserica Sfântul Dumitru, Biserica Domniţelor şi strada principală”.

În martie 2012, proiectul  a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe Axa 5.1 a POR – „Reabilitarea patrimoniului cultural”.

La acea dată, Lungu susţinea că proiectul de la Suceava are mari şanse de finanţare, mai ales în condiţiile în care, în derulare este şi reabilitarea Cetăţii de Scaun.

Investiţia este apreciată la circa 17 milioane de euro (plus TVA), dintre care 9 milioane de euro reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii montaj.

Proiectul a fost întocmit gratuit de firma spaniolă profilată Arena Teatro,  acesta prevăzând construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti.

Clădirea, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 de metri pătraţi, va avea parter, un etaj intermediar, etajul propriu zis şi mansarda urmând a fi construite din materiale ceramice care vor accentua aspectul de fortăreaţă.

Centrul de interpretare va fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa din lemn, refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 3D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri.

comments

comments