full screen background image

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, între problemele mediului de afaceri şi sindicaliştii din învăţământ

Viva News pop     La sediul Instituţiei Prefectului – judeţul Suceava a avut loc, joi, şedinţa Comisiei de Dialog Social, la care a participat şi ministrul delegat pentru dialog social, Liviu-Marian Pop.

Întâlnirea lucrativă a fost structurată în două părţi, prima parte abordând problematicile mediului de afaceri sucevean, iar cea de-a doua fiind rezervată sindicatelor din învăţământ.

Reprezentanţii mediului de afaceri sucevean au susţinut păstrarea în forma actuală a Legii 62/2011 a dialogului social, extinderea activităţii de dialog social şi la nivelul administraţiilor locale, cât şi stoparea creşterii salariului minim pe economie.

Pe de altă parte, sindicatele au solicitat modificarea acestui act normativ, menţionând că nu a fost supus dezbaterii publice înainte de adoptare, având şi numeroase articole contradictorii.

De asemenea, reprezentanţii sindicatelor au subliniat necesitatea adoptării noii legi a salarizării în sistemul bugetar şi încheierea unui contract colectiv de muncă la nivel naţional.

Preşedintele Federaţiei Patronale IMM Suceava, Liliana Agheorghicesei, “Venim cu propunerea că Legea Dialogului Social nu trebuie modificată sub nici o formă, chiar dacă există presiuni din partea sindicatelor. Nu se poate ridica în permanență salariul minim pe economie, pentru că ar duce la distrugerea multor întreprinderi mici. Pe de altă parte, taxele care se ridică în permanență duc la închiderea IMM -urilor. Nu avem industrie, dar avem lideri sindicali vocali la nivel de țară și ne punem întrebarea pe cine reprezintă? Sindicatele trebuie să fie un echilibru, dar să fie cel real, nu cel care numai bate cu pumnul în masă. Unii lideri se sindicat au făcut-o cu interes, au ajuns în conducerea unor partide…”

Vicepreședintele Federației Patronale IMM, Luminiţa Chihai:  “Creșteri salariale s-au făcut fără consultarea mediului de afaceri, important este să putem duce aceste creșteri salariale… Situația IMM -urilor nu este chiar roză, ne străduim să respectăm toată legislația, dar acum ea este în favoarea angajaților, nu a angajatorilor. Orice litigiu de muncă, chiar cu hoția angajaților, este soluționat de instanță în favoarea angajaților, nu a angajatorilor.”

În finalul primei părţi a şedinţei, ministrul Liviu Pop a menţionat că se doreşte transparenţă în modul de stabilire a salariului minim pe economie, prin elaborarea unui ghid în acest domeniu, iar la masa tuturor negocierilor purtate să fie prezenţi şi reprezentanţii salariaţilor care nu sunt membri de sindicat, fiind necesară modificarea legislaţiei în acest sens.

El a arătat că, prin creşterea în sistem accelerat al salariului minim pe economie, s-a ajuns ca 25 % din salariaţii de la stat să aibă salariul minim pe economie şi că, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 iunie şi de la 1 ianuarie, la 1.200 de lei, există riscul ca 80 % din salariaţii din administraţie să primească salariul minim pe economie.

În ceea ce priveşte salariul unui ministru, el a precizat că toţi miniştrii au 5.300 de lei lunar.

“Între un muncitor de întreţinere şi un inginer topograf sau agronom, se ajunge la o aplatizare, aproape la acelaşi salariu”, a conchis Pop.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, alături de sindicatele din învăţământ, au adus în atenţia comisiei subiecte precum: stabilirea numărului de posturi didactice și nedidactice în funcție de numărul total de elevi şi de structura geografică a judeţelor; stabilirea unui mod unitar de calcul pentru dobânzile obţinute prin hotărâri judecătorești; achitarea lucrărilor de investiții efectuate la unitățile de învățământ și neachitate, în valoare de 567.000 de lei.

O altă problemă ridicată de Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost analiza  posibilităţii de aprobare a sumei de 3.383.000 de lei, stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, pentru plata lucrărilor de investiţii la ”Școala cu 12 săli de clasă” din Municipiul Rădăuți.

S-a menționat faptul că obiectivul este terminat şi Primăria Rădăuți solicită darea în folosință începând cu anul școlar 2015-2016.

Reprezentantul C.N.S. “Cartel ALFA” a subliniat nerespectarea termenelor de realizare a prevederilor cuprinse în acordul de la sfârşitul anului 2014,  încheiat între reprezentanţii Guvernului şi reprezentanţii federaţiilor reprezentative din învăţământ.

De asemenea, a fost susţinută modificarea Legii educaţiei naţionale, a Legii nr. 63/2011, privind încadrarea şi salarizarea în anul 2015 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, precum şi adoptarea actelor normative necesare, astfel încât plata sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru personalul din învăţământ să se efectueze în primul semestru al fiecărui an.

La finalul discuţiilor, ministrul Liviu Pop a răspuns problemelor ridicate de participanţii la şedinţa Comisiei de Dialog Social, asigurând că acestea vor fi transmise şi instituţiilor abilitate, în vederea rezolvării.

comments

comments