full screen background image

Suceava va găzdui cea de-a doua ediţie a “Balului Vienez”

bal-vienez     Suceava va deveni din nou capitala  eleganței, a muzicii bune și a valsului, odată cu desfăşurarea celei de-a doua ediţii a “Balului Vienez”.

Evenimentul este unul caritabil şi va avea loc, sâmbătă, 8 februarie, la Conacul Domnesc din Suceava, în organizarea Asociației “Ajută și vei fi ajutat”.

Invitaţi ai balului sunt Orchestra Simfonică Bucureşti, Cezar Ouatu şi Irina Baiant.

Cătălina Vartic, membru al Asociaţiei “Ajută şi vei fi ajutat”, organizator al Balului Vienez din 8 februarie: “Vă provoc la aducere aminte, nu se poate să nu fi auzit măcar despre vremurile interbelice în care românii bogaţi obişnuiau să redea comunităţii ceva din succesul lor. Din preaplinul lor răsplăteau societatea cu ajutorul căreia şi-au crescut afacerile, de multe ori investind în educaţie, prin donaţii şi acte caritabile. În acele vremuri, pe care unii le-ar numi romantice, privilegiaţii sorţii donau sau lăsau moştenire statului palate, conace sau colecţii de artă. Lăsau comunităţii diverse bunuri valoroase, păstrând astfel un echilibru, contribuind astfel la un bine general. Dar în vremurile noastre astea sunt poveşti. Atunci statul eram noi, astăzi statul sunt ei. (…) Iar o caracteristică a acelui român, şi de altfel a capitalistului sănătos şi nu făcut, este responsabilitatea. Socială. Grija de cei mai puţin capabili. ”

Pentru participarea la un Bal Vienez, este important să cunoaşteţi codul vestimentar necesar.

White Tie

Cele mai elegante Baluri Vieneze sunt evenimentele White Tie, în cadrul cărora conduitele vestimentare sunt următoarele:

Ținuta domnilor:
Frac negru, pantaloni negri, pantofi negri din piele lăcuiţi, papion alb, vestă albă şi cămaşă albă cu guler Papillon.
MATERIAL: Materialul tradiţional pentru papion, vestă şi cămaşă albă este pichetul, o ţesătură texturată, a cărei urzeală fină evocă eleganța diamantului.
ACCESORII: Este recomandat ca domnul să poarte mănuşi albe, iar în buzunarul superior stâng al fracului – o batistă albă de buzunar împăturită.
Medaliile diplomatice sau militare adaugă prestanță ținutei, reprezentând o afirmare a statutului social al celui care le poartă.

Ținuta doamnelor:
Rochie de seară lungă până la podea. Este recomandat ca rochia să fie cât mai fluidă în partea de jos, pentru a permite mișcarea liberă (o rochie strâmtă poate îngreuna dansul). Este important să vă alegeți stilul în care vă veți simți confortabil. De aceea, în selecția unei rochii de seară e indicat să începeți prin a încerca o suită de pași de dans, dar și să verificați confortul rochiei atunci când vă așezați.
Rochiile scurte de cocktail nu sunt permise.
Conform tradiţiei, rochiile albe sunt purtate exclusiv de către debutantele la bal.
Codul aceleiași tradiții oferă opțiunea ca doamnele care nu doresc să fie recunoscute să poată purta măşti, având astfel privilegiul de a invita bărbaţii la vals.
ACCESORII: Sunt recomandate bijuteriile elegante si, eventual, mănușile de seară. Mănuşile lungi, precum cele de operă, sunt considerate un element de rafinament.
Black Tie

Acesta este codul vestimentar uzual al unui Bal Vienez, iar regulile sale sunt următoarele:

Ținuta domnilor:
Smoching negru, pantaloni negri, pantofi negri, papion negru şi o cămaşă albă Papillon.
Dacă deţineţi o Uniformă de Gală oficială, se obişnuieşte purtarea acesteia atât în cadrul unui eveniment Black Tie, cât și al unuia White Tie.

Ținuta doamnelor:
Aceeaşi ca și în cazul unui eveniment White Tie
Pantofii reprezintă componenta cea mai importantă a ţinutei dumneavoastră în cadrul unui Bal Vienez. Pantofii domnilor trebuie să fie negri, simpli şi bine lustruiţi.Este indicat ca doamnele să evite tocurile foarte înalte.
Întrucât este important ca pantofii dumneavoastră de dans să fie confortabili, veţi dori să vă asiguraţi că i-aţi purtat în prealabil, pentru a evita orice potenţial disconfort.
Materialul recomandat pentru talpa pantofilor este pielea şi nu cauciucul, deoarece ușurează executarea întoarcerilor rapide solicitate de Valsul Vienez.
Se obişnuieşte folosirea unei perechi separate de pantofi – exclusiv pentru momentele de dans.

Norme de eticheta
Tradiția vieneză este ca, exceptând cazul în care „preferinţa doamnei” se anunță în mod special, domnul să fie cel ce are inițiativa unei invitații la dans.
Nu se obişnuieşte invitarea unei doamne necunoscute, iar sărutatul mâinii (Handkuss) este, cu siguranță, cea mai elegantă manieră de întâmpinare a unei doamne de către un domn.

comments

comments




Leave a Reply

avatar