full screen background image

Cod roșu de inundații pentru mai multe județe

inund 4     Sute de locuinţe inundate, hectare întregi de culturi agricole distruse, persoane evacuate. Asta după ce viiturile au lovit, în această dimineaţă, trei judeţe din ţară. Este vorba despre Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pentru care meteorologii au emis deja cod roşu de inundaţii, valabil până la ora 14.00.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde de miercuri, de la ora 7.05, până miercuri, la ora 14.00, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

Avertizarea cod roşu de inundaţii a intrat în vigoare miercuri, la ora 7.05, şi este valabilă până miercuri, la ora 14.00.

Anton Rohian, prefectul județului Maramureș, a declarat la Digi24 că problemele au început la ora 2 noaptea. „S-au atenționat primăriile, iar la ora 6 viitura de pe Bârsău a provocat inundarea a peste 40 de case. Viitura crește în continuare. Se lucrează cu șase autopompe. Apa are un metru jumate”, a spus Anton Rohian la Digi24, precizând că lucrurile nu se ameliorează, dar că niciun drum județean nu este blocat.

Prefectul județului Satu Mare, Eugen Avram, a spus că dimineață a fost o viitură. „Sunt curți inundate, drumurile sunt practicabile. E vorba de Poiana Codrului și Bârsău. Practic apa vine dinspre Bârsău. Pagube materiale sunt multe, dar nu sunt oameni răniți. Dacă este cazul vom evacua oamenii”, a spus Eugen Avram.

Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al ISU Sălaj, a declarat la Digi24 că sunt mai multe probleme și că inundaţii sunt în câteva localități din Sălaj: Chiej, Surduc, Cheud, Letca şi în oraşul Şimleul Silvaniei. „Forţele sunt acolo şi se acţionează cu toate echipajele. Din cauza codului roşu, avem precipitații bogate și sunt inundații. Nu avem viituri, dar sunt inundații. Am evacuat opt persoane din localitatea Surduc. Au fost inundate gospodăriile. Acum se centralizează datele și nu știm de amploarea acestor fenomene. Forţele sunt în teren”, a declarat, Lucian Jacodi la Digi24.

comments

comments