full screen background image

PRI: Izbucnirea primului război mondial (1914)

PRI (Pe repede înapoi) – Istoria secolului trecut consemna începutul unei tragedii într-o zi de 4 august.

În anul 1914 izbucnea primul război mondial, după ce Germania invada Belgia.

Situația politică pe continentul european era extrem de agitată, atât din cauza creșterii înarmării marilor imperii, cât și a naționalismului exacerbat în zonele administrate.

Conflictele teritoriale nerezolvate au creat tensiuni puternice, astfel încât confruntarea militară a fost inevitabilă.

Scânteia care a produs explozia a fost asasinarea arhiducelui Austriei FRANZ FERDINAND de către naționalistul iugoslav GAVRILO PRINCIP, la Sarajevo.

Alianțele internaționale formate de-a lungul deceniilor au fost reactivate, iar conflictul s-a răspândit rapid.

Cele două tabere care s-au înfruntat au fost Antanta, adică Imperiul Rus, Franța și Marea Britanie, iar de cealaltă parte Puterile Centrale, formate din Imperiul German și Austro-Ungaria.

Aceste alianțe au fost extinse pe măsură ce alte națiuni au intrat în război: Italia, Japonia și Statele Unite s-au alăturat Antantei, în timp ce Imperiul Otoman și Bulgaria au fost de partea Puterilor Centrale.

După o perioadă de neutralitate, România a intrat în război în anul 1916 alături de Antantă, regele CAROL I și Guvernul declarând război Imperiului Austro-Ungar.

Au urmat lupte grele pentru armata română, mai ales pe fronturile de la Turtucaia, Mărășești, Mărăști și Oituz, dar gloria a fost deplină!

Primul război mondial începea, așadar, pe 4 august 1914 și avea să se încheie 4 ani mai târziu, lăsând în urmă 17 milioane de morți și pagube materiale uriașe.

Consecințele imediate au fost dispariția imperiilor, configurarea unor noi state și schimbările regimurilor politice, care, în final, au dus la apariția nazismului și comunismului.

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/08/03/pri-gerald-ford-viziteaza-romania-1975/

comments

comments