Klaus Iohannis îşi va anunţa retragerea de la şefia PNL şi din calitatea de membru de partid, joi, la BPN, for care urmează să aleagă şi succesorul său la conducerea formaţiunii, liderii PNL fiind însă convocaţi de miercuri seară la o şedinţă informală, în încercarea de a stabili un singur candidat.
Liderii de organizaţii judeţene ale PNL şi vicepreşedinţi ai partidului au miercuri seară o şedinţă informală la care va participa şi preşedintele ales, Klaus Iohannis, pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui singur candidat, dintre Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu, pentru şefia PNL.
Secretarul general al PNL, Marian Petrache, i-a convocat pe toţi liderii de organizaţii judeţene ale PNL la o reuniune informală la sediul partidului, la care va lua parte atât preşedintele ales, Klaus Iohannis, actual preşedinte al PNL, cât şi cei doi contracandidaţi anunţaţi pentru poziţia ce va deveni vacantă după preluarea mandatului prezidenţial.
Faţă în faţă, Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte al PNL şi liderul PNL Dâmboviţa, cât şi Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL şi coordonator al PNL Bucureşti, ar putea încerca să se determine reciproc să se retragă din cursă, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional de joi, când ar urma să fie votat noul preşedinte.
Soluţia unui singur candidat la funcţia de preşedinte al PNL este susţinută de ambele tabere sub motivul că acest lucru ar determina mai puţină dezbatere publică în privinţa confruntării celor doi şi a posibilelor dizidenţe.
Totodată, dacă Orban şi-a anunţat convingerea că Iohannis nu va face o recomandare explicită în privinţa succesorului său, Atanasiu se aşteaptă ca preşedintele ales să aibă un punct de vedere clar în această privinţă chiar în această seară. Susţinătorii lui Atanasiu reclamă faptul că Orban a obţinut susţinerea publică din partea lui Crin Antonescu, justificând astfel o posibilă implicare a lui Iohannis.
Pe de altă parte, Orban a anunţat că se bucură de sprijinul a 30 de organizaţii PNL care au realizat consultări interne şi şi-au mandatat şefii să dea un vot în favoarea lui.
El a obţinut miercuri câştig de cauză şi în grupul deputaţilor PNL, unde a câştigat competiţia pentru şefia grupului parlamentar împotriva lui Mihai Voicu, susţinut de gruparea Atanasiu.
În acelaşi timp, actualul secretar general al PNL, Marian Petrache, a anunţat în partid că, dacă Ludovic Orban va deveni preşedintele PNL, el personal va renunţa la funcţia deţinută deoarece se află de partea lui Atanasiu.
Potrivit unor surse din PNL, în cazul în care Iohannis îşi declară deschis susţinerea pentru Atanasiu, Orban ar putea fie să se retragă din cursa pentru şefia PNL, fie să solicite convocarea Delegaţiei Permanente ca for de decizie a noului preşedinte în locul Biroului Permanent Naţional al PNL. Aceasta deoarece din Delegaţia Permanentă fac parte şi parlamentarii şi europarlamentarii PNL, în rândul cărora Orban se bucură de simpatie, iar Delegaţia este cel mai larg for de decizie în afară de congresul PNL.
În acelaşi timp, din Biroul Politic Naţional fac parte atât liderii de organizaţii PNL, cât şi vicepreşedinţii partidului la nivel naţional, liderii grupurilor parlamentare sau şefii de comisii parlamentare de specialitate.
De asemenea, potrivit unor surse din PNL, nu este exclusă posibilitatea ca un al treilea grup din PNL să se delimiteze de cele două tabere reprezentate de Orban şi Atanasiu pentru a susţine un al treilea candidat.
În mod formal, Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru joi dimineaţă, for în care Klaus Iohannis îşi va anunţa retragerea din funcţia de preşedinte al PNL şi din calitatea de membru de partid. Ulterior, membrii BPN urmează să aleagă un nou preşedinte al vechiului PNL, care să îndeplinească funcţia de copreşedinte al noului PNL, alături de Vasile Blaga.