full screen background image

Bogdan Olteanu: “România are trei opțiuni pentru a se dezvolta în cadrul Uniunii Europene”

olteanu usv 3     Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, a declarat marţi, la Suceava, că ţara noastră are trei opțiuni pentru a se dezvolta în cadrul Uniunii Europeneare.

Prezent la Universitatea “Ștefan cel Mare” cu prilejul “Zilelor Porţilor Deschise pentru Studenţii Economişti”, el a ținut să precizeze că “nici una dintre aceste opțiuni nu presupune ca noi să nu muncim sau să nu avem guvernanță”.

Olteanu a detaliat cele trei variante, spunând că românii ar trebui să devină competitivi pe partea de inteligență, dar nu pe salarii mici.

Olteanu: “Creştem în afara zonei euro, cum au făcut finlandezii, printr-un proiect care vizează educaţia, cercetarea, creşterea competitivităţii non-preţ, adică nu să muncim pe salarii mici, să producem bunuri ieftine şi să le vindem pentru că sunt ieftine. Sau mergem pe un model de minimă rezistenţă, dacă vreţi. Intrăm în zona euro la un nivel rezonabil de convergenţă şi după aia tot facem reforme, cât să rezistăm – aşa cum fac, în acest moment, Spania şi Portugalia. Sau, poate, intrăm în zona euro, şi apoi tot tragem şi tragem – cum au făcut slovacii. Trebuie să ne facem reformele din timp, să ne liberalizăm preţurile din timp, pentru că, după aceea, nu se mai poate.”

comments

comments