full screen background image

“Noaptea muzeelor”, pe 16 mai

Viva News muzee     De 11 ani, publicul românesc se bucură de o noapte în care muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra, alături de alte mii de instituții similare din Europa – “Noaptea Muzeelor”.

De multă vreme, nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor, ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise, etc.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului.

În acest an, manifestările vor avea loc sâmbătă, 16 mai.

Muzeul Bucovinei Suceava, membru al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, sprijină iniţiativa conducerii acesteia, privind retrocedarea colecţiilor muzeale sau a sediilor de muzee din ţară.

Reprezentanţii muzeului sucevean au ţinut să aducă la cunoştinţă o parte din invitaţia trimisă muzeelor de către RNMR şi Programul Muzeului Bucovinei de Noaptea Muzeelor.

“Dragi membri,

…Revenind, cu ocazia Nopții Muzeelor, conducerea Rețelei Naționale a Muzeelor din România dorește să mobilizeze toate muzeele din țară pentru a se alătura protestului pe care îl facem în legătură cu fenomenul dramatic de retrocedare a colecţiilor muzeale si/sau a sediilor de muzee.

Consiliul Director al RNMR vă roagă să adoptați aceeași formă de protest pentru a fi mai convingători și mai incisivi.

Alegeți un obiect reprezentativ din colecția muzeului, spuneți-i povestea într-o singură frază, iar noi o postăm pe website-ul oficial al evenimentului www.noapteamuzeelor.ro, alături de imaginea acestuia. În seara evenimentului, acoperiți însă obiectul cu o pânză și explicați vizitatorilor că plăcerea de a admira acest obiect minunat, în forma sa fizică, reală, și nu virtuală, le va fi interzisă din cauza ritmului cu care dispar muzee și colecții muzeale.

Protestul este primul de acest gen din seria de acțiuni strategice ale Rețelei Naționale a Muzeelor din România cu privire la starea patrimoniului muzeal din România, care va continua cu publicarea unui raport bazat pe un studiu calitativ privind ritmul retrocedărilor și consecințele acestui fenomen, dar și cu organizarea unei expoziții de impact constituită din obiecte provenite din colecţiile muzeelor care au fost retrocedate sau sunt în proces de retrocedare.”

Programul de vizitare – sâmbătă, 16 mai:

Muzeul de Ştiinţele Naturii (Str. Ştefan cel Mare 23): 10.00 – 24.00

Muzeul Satului Bucovinean (Strada Parcului): 10.00 – 19,30
– ora 18 – Spectacol folcloric cu Ansamblul “Ciprian Porumbescu”
– exponatul lunii: Covor, nr. inv. 22, clasat în categoria Tezaur, datat 1835, cu inscripţie în limba slavonă, donat de Nastasia Braha şi Iordache Herceanu Cluceru ca acoperământ pentru moaştele Sf.Ion cel Nou de la Suceava.

Cetatea de Scaun (Strada Parcului): 17 – 24.
– ora 20.30 – spectacol de sunet şi lumină.

Hanul Domnesc (Str. C.Porumbescu 5): 10- 24
– exponatul lunii: Salbă cu monede de Ag, nr.inv.4794, clasată în categoria Tezaur, a doua jumatate a sec.al XIX-lea, formată din 27 monede datate între 1765-1861.

În toate locaţiile se vor vizita expoziţiile permanente şi temporare.

Accesul este gratuit la toate activităţile.

comments

comments