full screen background image

Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare

referendum     Alianţa PSD-UNPR-PC a obţinut, în urma alegerilor de duminică, 16 mandate în PE, PNL – 6 mandate, PDL – 5 mandate, UDMR – 2 mandate, PMP – 2 mandate, iar Mircea Diaconu un mandat, potrivit rezultatelor finale, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

În urma scrutinului pentru Parlamentul European, Alianţa electorală PSD-UNPR-PC a întrunit 2.093.234 de voturi, PNL – 835.531 de voturi, PDL – 680.853 de voturi, candidatul independent Mircea Diaconu – 379.582 de voturi, UDMR – 350.689 de voturi, iar PMP – 345.973 de voturi.
Celelalte formaţiuni politice care au propus candidaţi la alegerile de duminică, precum şi restul candidaţilor independenţi nu au întrunit pragul electoral de 5% pentru a li se atribui mandate în PE.
În ziua scrutinului pentru Parlamentul European s-au prezentat la urne 5.911.794 de cetăţeni cu drept de vot, din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în cele speciale – 18.221.061.
Pe liste suplimentare au votat, duminică, 689.371 de alegători.
Potrivit procesului verbal încheiat de Biroul Electoral Central privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile europarlamentare, 345.011 voturi au fost declarate nule.
Iată, mai jos, numărul final de mandate obţinut de partidele din România, în urma alegerilor europarlamentare din 25 mai:

PSD – PC – UNPR – 16 mandate
PNL – 6 mandate
PDL – 5 mandate
UDMR – 2 mandate
PMP – 2 mandate
Mircea Diaconu 1 mandat

Total: 32 mandate

Muhuleţ a precizat că joi după-amiază BEC va înmâna şi certificatele de europarlamentar candidaţilor care au obţinut mandate în PE, după care BEC se desfiinţează.

Lista celor 16 mandate pe care le obţinut Alianţa PSD-PC-UNPR este deschisă de Corina Creţu, care a făcut parte din Parlamentul European şi în mandatul anterior. Locul doi este ocupat de un new-entry, Ecaterina Andronescu, până acum senator PSD, iar pe poziţia a treia se regăseşte actualul purtător de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica, va ajunge şi el la Bruxelles, la fel şi fostul ministru pentru IMM-uri Maria Grappini, dar şi actualul consilier al lui Victor Ponta, Damian Drăghici. Soţia lui Ponta, Daciana Sârbu, obţine un nou mandat de europarlamentar, la fel şi Ioan Mircea Paşcu şi Viorica Dăncilă. Ionel Sorin Moisă, aflat pe poziţia a 10-a pe lista europarlamentarilor PSD-UNPR-PC este fostul adjunct al sefului de cabinet al comisarului european Dacian Cioloş. Victor Boştinaru obţine un nou mandat pentru Bruxelles, la fel şi Claudiu Ciprian Tănăsescu. Doru Frunzulică schimbă fotoliul de secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine cu cel de europarlamentar. Ultimii pe lista candidaţilor care merg la Bruxelles şi urma numărătorii oficiale a voturilor sunt conservatorul Laurenţiu Rebega, Ana Claudia Ţapardel şi Andi Lucian Cristea.
Liberalii merg în parlamentul european cu Norica Nicolai, aflată la al doilea mandat, secondată de soţia lui Crin Antonescu, Adina Vălean. Fostul Ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, va lucra şi ea de acum la Bruxelles, la fel şi Cristian Buşoi, care revine în fotoliul de europarlamentar. Renate Weber va fi al cincilea reprezentant al liberalilor, în vreme ce Eduard Hellvig prinde şi el un mandat pe ultima sută de metri.
Aproape toţi reprezentanţii PDL sunt veterani în parlamentul european. Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu îşi păstrează fotoliile, singura noutate a democrat liberalilor fiind Daniel Buda.
Partidul de suflet al lui Traian Băsescu, PMP, îşi va trimite doi oameni la Bruxelles. Este vorba despre fostul consilier al lui Traian Băsescu, Cristian Preda, şi Siegfried Vasile Mureşan, cel care a ocupat surprinzător locul care era păstrat iniţial pentru EBA.
UDMR va fi reprezentat în Parlamentul European de Iuliu Winkler şi Şogor Csaba, iar lista europarlamentarilor români va fi încheiată de independentul Mircea Diaconu.

Alianţa PSD-UNPR-PC
1. Corina Creţu
2. Ecaterina Andronescu
3. Cătălin Ivan
4. Dan Nica
5. Maria Grapini
6. Damian Drăghici
7. Daciana Sârbu
8. Ioan Mircea Paşcu
9. Viorica Dăncilă
10. Ionel Sorin Moisă
11.Victor Boştinaru
12. Claudiu Ciprian Tănăsescu
13. Doru Frunzulică
14. Constantin Rebega
15. Ana Claudia Ţapardel
16. Andi Lucian Cristea

PNL
1. Norica Nicolai
2. Adina Vălean
3. Ramona Mănescu
4. Cristian Buşoi
5. Renate Weber
6. Eduard Hellvig

PDL
1. Theodor Stolojan
2. Monica Macovei
3. Traian Ungureanu
4. Marian Jean Marinescu
5. Daniel Buda

UDMR
1. Iuliu Winkler
2. Csaba Sogor

PMP
1. Cristian Preda
2. Siegfried Mureşan

Mircea Diaconu

comments

comments




Leave a Reply

avatar