full screen background image

DDE: Fără mirare… nici schimbare nu este

Doza de educaţie (DDE) – Dacă e ceva ce mi se pare că s-a răspândit foarte mult în societatea noastră este faptul că ne mirăm mult mai puțin în ultima vreme…

Nu, nu vă gândiți la mirarea aceea frumoasă pe care o scot la iveală copiii atunci când descoperă că norii zboară, caii pot fi și verzi și alergând pe pereți sau că la capătul curcubeului ar putea găsi o comoară… Nu e despre mirarea aceea pe care adulții o pierd pe drum, oarecum firesc, de-a lungul anilor, împletită cu speranța în frumos și miraculos.

E vorba despre mirarea care însoțește lucrurile care ies din normalitate, care în mod normal nu se întâmplă prea des… îmi dau seama că într-o singură frază am folosit „normal” și „normalitate”, uitând cât de relativ a devenit acest concept în societatea actuală.

Și poate tocmai din motivul ăsta nu ne mai mirăm. De cele mai multe ori nu ne mai mirăm când vine vorba de politic și de cei care își înșurubează existența în el, pentru că mai tot ceea ce fac politicienii, sfidează normalitatea omului de rând, cel pus pe respectarea legilor, care mai știe ce e respectul pentru semeni.

Când v-a mirat ultima dată faptul că un om politic, aflat chiar în fruntea unui partid sau al unui minister a furat, în oricare din formele pe care le poate îmbrăca furtul în zilele noastre? Când v-a mirat ultima oară vestea că e evazionist, că e plagiator, că a mințit în declarații de avere și așa mai departe?

Nu cumva au devenit toate lucrurile astea o așa-zisă normalitate? Mai degrabă ne-ar mira un om politic căruia nicio anchetă jurnalistică nu i-ar găsi vreo hibă, vreo avere donată bunicii, vreo moștenire a drepturilor de autor. Și-n ciuda dosarului alb, cu siguranță ne-am întreba cu toții… oare ce ascunde? oare ce vrea de fapt? oare cine îl susține?

Vedeți?! Cam asta e lumea în care trăim… în care mai nimic nu e de mirare… În care speranța în frumos și miraculos s-a cam dus pe apă la vale.

Iar dacă mirare nu mai este… slabe șanse să mai avem parte de schimbare…

prof. Maria Adriana Nichitean

 

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/10/07/dde-necuvantatoare-aducatoare-de-bucurii/

comments

comments