full screen background image

Facturi uriașe la utilităţi în spitalele din Iași

Managerii de spitale încep să se gândească la măsuri pentru a face faţă cheltuielilor, mai ales cele care se vor adăuga şi odată cu răcirea vremii. Privesc cu teamă la iarna care se apropie.

Directorii sunt puși în situația de a opri căldura în saloane de teamă că vor epuiza resursa financiară. Au încercat să facă economii acolo unde s-a putut, dar privesc cu teamă la iarna care se apropie.

De exemplu, la Iași, la Institutul Regional de Oncologie (IRO), ultima factură pentru o lună şi o regularizare la energie au avut valoarea de 800.000 de lei. Asta înseamnă aproape 10% din bugetul unităţii medicale pentru o lună.

La energie electrică ne-a venit factura acum pe luna august și am cerut și factura pe anul trecut, tot luna august. Consumul anul trecut a fost de 398.441 kWh, iar anul acesta 395.136, deci un pic mai puțin. Anul trecut, prețul pe kWh a fost de 0.49, anul acesta este 1.93. Dar plafonat la 1 leu/ kWh, diferența fiind suportată de la bugetul de stat. Dacă aș face o licitație la bursă… și am făcut săptămâna trecută, pentru că avem Centrul de Screening și are cheltuielile suportate din fonduri nerambursabile. Și am organizat o licitație la care nu a venit nimeni”, explică Mirela Grosu, manager IRO Iași.

Potrivit acesteia, măsuri suplimentare pentru limitarea consumului nu pot fi luate momentan, cu excepţia celor care ţin de rutina zilnică şi de mai multă responsabilitate.

Nu putem să aducem pacienții în situația în care să tremure în salon. Mai ales că vorbim de pacienți oncologici. Putem să luăm și noi niște măsuri minimale. Mai aerisim încăperile și lăsăm geamurile deschise. Fiind caloriferele sub geamuri, ele se răcesc și automat apa din calorifere trebuie încălzită și atunci se consumă încălzită. Și atunci trebuie să facem un program de aerisire și un program de încălzire. Nu avem senzori de mișcare încă în spital, dar putem să trimitem electricianul de serviciu prin clădire, iar în intervalul orar în care nu este foarte mare circulație, să mai închidă din becurile de pe holuri. Putem să rugăm pacienții să dea drumul la televizoare când chiar se uită. Am transmis și în spital ca toți colegii care nu utilizează calculatoarele, mai ales când nu mai sunt de gardă, să le închidă. Pentru că el consumă chiar dacă este în stand by. Încercăm să facem și noi economie atunci când se poate și unde se poate”, completează Mirela Grosu, IRO Iași.

Vă recomandăm să citiți și:

Clădirile importante din Iaşi nu vor mai fi iluminate după miezul nopţii

Primii pași pentru Centura Podu Iloaiei, Iași

comments

comments