full screen background image

Contractul a fost semnat. Săptămâna viitoare încep lucrările la Teatru

Cea mai controversată investiție din municipiul Botoșani a primit un nou termen pentru finalizare. Până la finalul anului 2023, Teatrul Mihai Eminescu va fi redat comunității, reabilitat și dotat corespunzător. Acesta este, de fapt,  termenul impus în contractul de finanțare, pe care constructorul care a câștigat dea de-a doua licitație trebuie să îl respecte.

Municipalitatea a semnat, luni, contractul de lucrări, iar după termenul de 5 zile necesar pentru constituirea garanției, obiectivul va fi predat constructorului.

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani:

„Nu va fi depășit, trebuie să terminăm”

Valoarea inițială a investiției a fost de peste 47 de milioane de lei, însă în urma licitației contractul a fost atribuit cu 42,9 milioane lei fără TVA.

Licitația a fost adjudecată de Asocierea de firme SC D& D Construct SRL – SC  Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL, SC Meridian SRL, SC Sigma Instalgaz SRL, SC Ice Computers SRL, SC Danignisim SRL.

Pentru a-și onora contractul, firmele vor lucra, zilnic, cu 100 de muncitori.

Răzvan Chelarașu, inginer constructor:

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani:

Teatrul comunității

Dacă Botoșaniul are teatru, este meritul oamenilor cu stare care, în urmă cu mai bine de un secol, au pus la cale un plan ambițios. Bancherii, boierii și negustorii botoșăneni au pus mână de la mână, au plătit meșteri austrieci și francezi, au cumpărat la prețuri exorbitante materiale de construcție din străinătate și au comandat o bijuterie arhitectonică chiar în centrul târgului. În numai două săptămâni s-a adunat mai bine de jumătate din suma necesară construirii acestui templu al artelor, unul dintre cele mai vechi din Moldova, care a costat 400.000 de lei. A fost ridicat în numai doi ani și a fost inaugurat în decembrie 1914, cu un spectacol jucat de actorii Teatrului Național din București.

Este asemănător cu Teatrul Național din Iași care, la rândul lui, este asemănător cu Teatrul din Viena.

Pe scena acestui teatru s-⁠au perindat nume de prestigiu ale artei dramatice româneşti: Tony şi Lucia Sturdza-⁠Bulandra, Ion Manolescu, Mărioara Ventura, Ion Maximilian, Constantin Nottara, Constantin Tănase, George Enescu, Nicolae Leonard şi mulţi, mulţi alţii.

Aici a răsunat pentru ultima oară în oraşul său natal vocea marelui Nicolae Iorga, participant la Congresul Ligii Culturale din 1938.

Reabilitat după 70 de ani!

Distrus de bombardamente, refăcut dar mutilat de comuniști, apoi lăsat de izbeliște, degradându-se continuu, pe alocuri iremediabil, monumentul istoric realizat în stil eclectic francez a fost reabilitat în urmă cu 60 de ani, însă doar parțial.

Prima mare restaurare a celui mai important edificiu cultural din municipiul Botoșani, concepută după planul original din 1912, a început în urmă cu 9 ani și nu s-a finalizat nici până astăzi.

Devenită între timp subiectul luptelor politice, emblema orașului este, în continuare, pata de pe obrazul orașului.

Alte vremuri, alți oameni…

În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Speranța moare ultima

Municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018, cu o firmă administrată de același constructor. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare. Consolidarea a costat 2,8 milioane de lei. Din cauza unor neînțelegeri financiare, Primăria a suspendat și acest contract și a organizat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor, care a fost sortită eșecului.

A doua licitația a fost cu noroc

Primăria are la dispoziţie cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului, diferența până la valoarea totală a investiţiei urmând să fie asigurată tot de municipalitate,  prin contractarea unui credit.

În tot acest timp, actorii Teatrului Mihai Eminescu au făcut performanță în condiții improprii, la Casa Tineretului, în sala de împrumut, unde spectatorii vor mai aplauda încă …un an, dacă acest termen se va respecta.

Mesajul transmis de primarul Cosmin Andrei actorilor botoșăneni:

În proiect nu a fost inclusă și reabilitarea Grădinii de vară, și nici dotările necesare instituției, pentru care vor fi organizate alte licitații.

 

Vă recomandăm să citiți și:

Primăria contestă în instanță vânzarea unor locuințe din Centrul Vechi

comments

comments