full screen background image

Cinci state cer despăgubiri Rusiei pentru deportările din perioada stalinistă

Polonia, Ucraina, Estonia, Letonia și Lituania au condamat marți public deportările masive făcute în perioada stalinistă și au cerut Rusiei să recunoască crimele comise și să ofere compensații familiilor celor afectați. Evenimentul vine în contextul marcării a 75 de ani de la începerea deportărilor către Siberia și alte regiuni izolate ale Uniunii Sovietice.

“Cei deportați erau transportați în condiții inumane, în vagoane supraîncărcate și folosite în mod normal la transportul de bovine, astfel că mulți bebeluși, copii și bătrâni mureau înainte de a ajunge la destinație”, amintesc în textul de condamnare oficialii acestor cinci state ocupate de Armata Roșie în cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.

Comunicatul mai precizează că :”Rusia, ca succesor de drept al Uniunii Sovietice, nu a luat nicio măsură pentru a repara aceste crime și continuă o retorică ce neagă crimele comise și glorifică trecutul sovietic, pe liderii săi, simbolurile și acțiunile lor”.

Istoricii estimează că peste 250.000 de estoni, letoni și lituanieni au fost victime ale deportărilor ce au început din 14 iunie 1941, iar din Polonia au fost deportați aproximativ 330.000 de polonezi, evrei, ucrainieni și bieloruși.

comments

comments




Leave a Reply

avatar