full screen background image

Controale în centre: Bucătărie cu igrasie și mucegai, alimente expirate

Noi nereguli raportate astăzi se comisiile care au controlat, vineri, 7 centre rezidențiale autorizate din județul Botoșani. Au fost verificate  4 centre de stat și 3 private, 1 destinat persoanelor vârstnice, 1 destinat persoanelor adulte cu dizabilități și 5 destinante copiilor.

Direcția Sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor a emis Ordonanță de interzicere a activității de preparare a meniurilor, a distrus 43 de kg produse de origine non animală și a sechestrat o cantitate de 8,4 kg produse de origine animală.

Bloc alimentar cu igrasie și mucegai

Acestea au fost găsite într-un bloc alimentar situat la demisol  cu igrasie si mucegai, cu igienă necorespunzătoare în toate spațiile existente, fără asigurarea unui circuit funcțional și fără respectarea condițiilor de depozitare a materiilor prime,  produse alimentare expirate și depozitate neconform.

Au mai fost găsite o parte din dormitoare neaerisite, cu miros ințepător, lista cu meniul neactualizată, meniu posibil perisabil, fiind gătit în avans, precum și alte nereguli privind paza,securitatea la incendiu, securitatea și  sănătate muncii, electrician fără autorizație, iar o unitate nu deține autorizație ISU. 

O unitate se află în procedură de reautorizare sanitară, aceasta autorizație  neputând fi acordată deoarece sursele proprii de apă sunt nepotabile la corpurile de cazare (unitatea este racordată la sistemul centralizat de apă potabilă, dar nu este definitivat contractul cu operatorul.

Spații de cazare neaerisite

Un alt centru nu era dotată cu suficiente materiale de curățenie și produse de dezinfecție; spațiile de cazare nu erau aerisire corespunzător, ; nu există spațiu vestiar adecvat pentru personal; există porțiuni de de zidărie netencuită. în acest caz control nu a fost definitivat datorită faptului că reprezentanții fundației sunt din alt județ, nefiind prezenți în momentul controlului pentru a pune la dispoziție toate documentele cerute de DSP.

În timpul verificărilor efectuate, vineri, 14 iulie 2023, reprezentanții instituțiilor care fac parte din comisia mixtă de control au aplicat amenzi în cuantum total: 17.000 lei și 39 avertismente

La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor, dintre care 11 private. Până acum au fost verificate 62 de centre, din care 10 private.

Valoarea totală a amenzilor aplicată până acum însumează 277.000 de lei.

Verificările se efectuează până duminică,  16 iulie, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani.

Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani.

Vă recomandăm să citiți și:

Bucătăria unui centru de bătrâni, închisă. Amenzi de 250.000 de lei în 3 zile

comments

comments