full screen background image

PRI: Turnul din Pisa, redeschis publicului (2001)

Pe repede înapoi (PRI) – Turiștii din întreaga lume aveau un motiv de bucurie într-o zi de 15 decembrie, la care ne referim chiar acum.

În anul 2001, celebrul turn din Pisa era redeschis publicului, după efectuarea unor lucrări serioase de consolidare, care s-au întins pe parcursul a 10 ani.

Cea mai faimoasă clădire înclinată din lume, cu o înălțime de 56 de metri, reintra astfel în circuitul turistic, după ce se bucurase de o refacere totală a structurii de bază.

Principala problemă – solul argilos de sub turn – a fost parțial rezolvată prin infiltrația unui compozit la temelie.

În plus, înclinarea a fost diminuată prin folosirea, în partea superioară, a unor inserții care au contrabalansat edificiul.

Altfel spus, turnul s-a mai îndreptat, specialiștii fiind optimiști că stabilitatea acestuia este mult mai bună decât estimările inițiale.

Interesant este că în vârful turnului sunt montate 7 clopote, fiecare cu câte o notă muzicală, dar care, din precauție, nu sunt acționate pentru a nu provoca prăbușirea clădirii.

După reinaugurarea – să-i spunem așa – din 15 decembrie 2001, turnul din Pisa a fost declarat stabil și sigur pentru încă 300 de ani.

În mod sigur, când se va împlini acest termen, metodele de consolidare și conservare vor fi cu mult mai avansate decât cele actuale!

Bogdan Diaconiţa

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/12/14/pri-consiliul-suprem-de-aparare-a-tarii-1990/

comments

comments