full screen background image

PRI: Constituirea CSAT de către Parlament (1990)

Pe repede înapoi (PRI) – Data de 14 decembrie rămâne în istoria națională recentă printr-un eveniment petrecut în anul 1990.

Așadar, la un an de la prăbușirea regimului comunist, Parlamentul aproba constituirea Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Strict tehnic, acest Consiliu este autoritatea învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.

Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare.

Membrii acestui organism vital pentru securitatea națională sunt miniștrii instituțiilor de forță și de apărare, ai justiției și economiei, precum și conducerile principalelor două Servicii de Informații – SRI și SIE.

Având în vedere că realitățile politice și geo-strategice au impus-o, în urmă cu 16 ani în interiorul CSAT a fost constituită Comunitatea Națională de Informații, structură coordonată de consilierul de stat pentru siguranța națională din cadrul Administrației Prezidențiale.

Lupta cu terorismul, criminalitatea organizată, corupția și infracțiunile cibernetice sunt numai câteva dintre punctele de interes major ale unităților CSAT, iar ultima provocare a fost, cu siguranță, gestionarea efectelor pandemiei.

Efecte care sunt departe de a se încheia, așa încât importanța Consiliului Suprem de Apărare a Țării se menține la un nivel extrem de ridicat.

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments