full screen background image

26 aprilie – Legatul șireturilor, împletitul cosițelor și Paștele

Zilele trecute, citeam un articol despre legătura ce există între dezvoltarea intelectuală a copiilor și motricitatea fină a acestora. Și cum săptămâna premergătoare Paștelui poate fi una de pus la încercare și dezvoltat motricitatea fină a tuturor, mi-am zis să vorbim puțin despre asta.

Deci: studiile au demonstrat că acei copiii care sunt stimulați să-și dezvolte motricitatea fină a mâinilor au parte de o dezvoltare mai rapidă a creierului. S-a demonstrat că un copil cu o motricitate fină bine dezvoltată, are o gândire și o imaginație bine dezvoltate, vorbește bine și are o memorie bună.

O sumedenie de motive pentru a pune degetele celor mici la treabă în această săptămână. Căci chef de teme sau de citit Sadoveanu s-ar putea să nu prea fie. Și cum utilizarea mouse-ului sau a tastaturii nu contribuie prea mult la creșterea imaginației și a IQ-ului, o mână de ajutor în gospodărie în așteptarea Paștelui, nu strică.

Mă gândeam, spre exemplu, că ați putea lăsa pe mâna celor mici alesul orezului pentru sarmale, chiar dacă CTC-ul tot dumneavoastră îl realizați la final. E un exercițiu incredibil de bun pentru motricitate, dar și pentru răbdarea ce pare a fi pe cale de dispariție în cazul juniorilor.

O altă îndeletnicire ce poate crea amintiri frumoase este aceea a ornatului ouălor. Nu vor ieși chiar cele de la Ciocănești sau Moldovița, dar sigur vor dezvolta motricititate fină despre care făcurăm vorbire.

Tot în această perioadă, când este vacanță și sunt griji mai puține, poate ar fi momentul ca flăcăului familiei, cel căruia am fost de acord să-i facem o tunsoare ca a lui Smiley, să-i îmbogățim bagajul de deprinderi cu cea a legatului șireturilor. E elev de vreo doi ani și deși degetele nu-i obosesc nicicând pe tastatură, brusc devin neputincioase când țin în mână șireturile. Legatul lor, mai puțin abil la început, mai priceput apoi, dezvoltă motricitatea fină și apoi gândirea, după spuse le specialiștilor. Deci merită.

Și prințesa familiei ar putea să învețe ceva nou în această perioadă. Nu să-și coloreze, ci să-și împletească părul precum Rapunzel, în cosițe. E tot pentru motricitate, dar și pentru un look aparte.

Sunt multe alte exerciții pentru dezvoltarea motricității fine despre care nu avem timp să facem zicere. Ceea ce e mai important însă, este să cunoașteți rolul dezvoltării ei în dezvoltarea intelectuală a celor mici. Iar la cât de multe sunt de făcut în această perioadă prin casă, sunt sigură că veți găsi câteva activități pe placul lor cu care să împușcați doi iepuri deodată: plăcere și utilitate.

Spor la treabă deci, spre dezvoltarea motricității fine, a gândirii și creativității și spre finalizarea la timp a treburilor din preajma Paștelui. Pentru forță și inspirație consumați și educație. În doze.

comments

comments




Leave a Reply

avatar