full screen background image

PRI: Ucraina își declară independența (1991)

PRI (Pe repede înapoi) – Data de 24 august reprezintă un reper important în istoria unui stat greu încercat, vecin României.

În anul 1991, Ucraina își declara independența față de Uniunea Sovietică, după o serie de evenimente temeinic pregătite.

Cu un an înainte, Parlamentul adoptase Declarația Suveranității de Stat a Ucrainei, care stabilea principiile de autodeterminare a națiunii.

Documentul făcea referire clară la faptul că Ucraina era stat democratic și independent.

Entuziasmul a fost uriaș în ziua respectivă, în marile orașe organizându-se mitinguri și manifestații populare.

Pentru Ucraina se încheia un episod de 69 de ani în care fusese parte integrantă a URSS.

Interesant este că, în aceeași zi în care ucrainenii deveneau independenți, pe 24 august 1991, președintele sovietic MIHAIL GORBACIOV renunța la funcția de președinte al Partidului Comunist Sovietic și cerea autodizolvarea acestuia.

Tocmai depășise un puci organizat de liderii conservatori și era hotărât să-i neutralizeze total.

Dar, revenind la Ucraina, alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului 1991 l-au adus în funcție pe LEONID KRAVCIUK, cel care a fost de acord cu formarea Comunității Statelor Independente, pe ruinele fostei Uniuni Sovietice.

 

Alături de Rusia și Belarus, Ucraina adera la această nouă formulă de parteneriat economic, care doar rareori a avut eficiență.

Pentru ucraineni începea o lungă perioadă de tranziție, care avea să aducă o nouă Constituție, în anul 1996, numeroase repoziționări strategice, dar și grave crize politice, care au influențat parcursul european al țării.

Așa cum istoria a arătat, toate aceste realități au stat la baza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Conflict care este departe de a se încheia…

Bogdan Diaconiţa

comments

comments