full screen background image

PRI: Cea mai mare catastrofă seismică (1976)

PRI (Pe repede înapoi) – 28 iulie rămâne ziua în care s-a produs cea mai mare catastrofă seismică din istoria umanității.

S-a întâmplat în anul 1976, în orașul Tangshan din nord-estul Chinei, atunci când un cutremur cu magnitudinea de 8,2 pe scara Richter a ras practic de pe fața pământului o localitate cu un milion locuitori.

Numărul victimelor continuă să fie și acum o necunoscută din cauza secretomaniei Guvernului – mai întâi, datele oficiale au făcut referire la 655.000 de morți, după care cifra s-a diminuat la 240.000, pe care unii experţi o consideră și acum prea scăzută în raport cu distrugerile provocate.

 

Cutremurul a lăsat în urmă o imagine apocaliptică: clădiri transformate în moloz, străzi distruse în totalitate, poduri prăbușite, căi ferate frânte ca niște bețe de chibrit și un baraj de acumulare luat de ape.

Unda seismică a fost resimțită la peste o mie kilometri distanță, provocând pagube colaterale.

Deși pierderile materiale au fost uriașe, China comunistă a refuzat ajutorul internațional oferit de Națiunile Unite, desfășurând operațiuni de salvare numai cu forțe proprii.

În anii care au urmat, orașul Tangshan a fost reconstruit de la zero, dar faptul că este amplasat pe o falie seismică activă îl face în continuare vulnerabil.
Aproape în fiecare lună în zonă se înregistrează cutremure de intensitate medie, care creează temeri localnicilor și readuc în atenție dezastrul produs pe 28 iulie 1976.

Bogdan Diaconiţa

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2022/07/26/pri-este-folosit-pentru-prima-data-un-card-bancar-1976/

comments

comments