full screen background image

Doza de educaţie – Coronavirusul și regulile modei

Pe 11 februarie, de 28 de ani încoace, se marchează ,,Ziua internațională a bolnavilor”, la inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea. În România, mai ales comunitățile romano-catolice și greco-catolice acordă importanță acestei zile prin slujbe religioase și rugăciuni care au loc în biserici, dar și prin vizite în spitale, azile de bătrâni, oferind fructe, iconițe, pliante, jucării și alte mici daruri.

Mă gândesc, însă, că anul acesta coronavirusul, care a isterizat o mulțime de oameni, va face ca și cei care nu sunt bolnavi prin spitale să-și ofere unii altora mici atenții: măști chirurgicale. Asta și pentru că am văzut pe un post național, într-un interviu luat în aeroport, pe cineva care era foarte fericit că poate duce prietenilor drept cadou din România… măști chirurgicale care nu prea se mai găsesc prin alte țări.

Ai putea chiar crede că masca chirurgicală a devenit un cadou nu doar util, ci și șic… Mai ales că e de cele mai multe ori albastră, iar specialiștii într-ale modei au decretat că anul acesta se poartă albastrul…

Mai în glumă, mai în serios, faptul că văd pe stradă oameni care poartă astfel de protecții nu este rău, mai ales că suntem în sezonul gripelor. Rău este însă să ai credința că o astfel de mască te poate feri de viruși, în condițiile în care nu-ți faci timp să te întâlnești prea des peste zi cu apa și săpunul. Unde mai pui că pentru a nu fi și masca un depozit de germeni la purtător trebuie schimbată o dată la 3-4 ore.

Cred că în această situație avem mai degrabă nevoie de educație în privința prevenirii îmbolnăvirii decât de măști. Avem nevoie să cunoaștem și să respectăm regulile elementare de igienă: șervețel de unică folosință când strănutăm sau tușim, spălatul cât mai des pe mâni pentru că virusul se transmite și prin contact, să avem un stil de viață sănătos: să mâncăm fructe și legume proaspete, să respectăm programului de odihnă, să evităm consumul excesiv de alcool și, un lucru foarte important, să nu cumpărăm pastile după capul nostru cu care să ne tratăm de boli nediagnosticate de specialiști.

E drept că e mai greu cu regulile de prevenire a îmbolnăvirilor decât cu regulile modei… dar mă gândesc că puțină educație în doze nu strică nici în această problemă.

comments

comments