full screen background image

Gavrilescu: Trebuie luate măsuri urgente pentru închiderea celor 5 depozite temporare din judeţul Suceava

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că România nu este pregătită pentru ”taxarea la groapa de deșeuri”, în condițiile în care cetățenii nu au fost suficient informați în legătură cu ceea ce reprezintă colectarea selectivă a deșeurilor, fiind necesară suspendarea aplicării respectivei taxe până în 2019.

”O să explic dacă este nevoie și de o sută de mii de ori de ce am suspendat taxa la groapă până în 2019. Am purtat discuții la Bruxelles vizavi de taxarea la depozitare pentru că am considerat nu numai eu, ci am avut semnale de dinainte venite și de la Comisie că românii, România nu este pregătită pentru o astfel de taxare, în sensul că cetățeanul nu a fost informat care sunt avantajele colectării selective, ce înseamnă această colectare selectivă, nu a fost informat că dacă colectează selectiv poate să plătească numai cantitatea de deșeu umedă pe care o produce și că nu scoate bani din buzunar cât este tariful acum, ci poate să plătească în fiecare lună, de la o lună la alta în funcție de cât produce”, a arătat Gavrilescu.

Totodată, ea a menționat ce avantaje ar putea avea cetățenii în urma colectării selective a deșeurilor.

”Cetățeanul nu știa că are posibilitatea de a alege, de a duce el direct deșeurile uscate, pe cele patru tipuri de deșeuri, la colector și să încaseze banul sau să se ducă la supermarket să dea deșeurile respective și să plece cu o cutie de o anumită băutură sau să plece cu o sticlă de apă, deci să aibă un avantaj imediat sau să le colecteze selectiv pe tipuri de deșeuri și să le dea salubristului”, a explicat ministrul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a subliniat că sumele rezultate din colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să ajungă în bugetul administrațiilor locale, care să fie obligate să folosească acești bani în investiții pentru Mediu.

”Până la final producătorul de ambalaje să poată să dea UAT-ului, în funcție de cantitatea de deșeu uscată, suma respectivă, cuantumul pe care-l va strânge UAT-ul la sfârșitul anului să îl primească în contul primăriei și să fie plus la buget. (…) Cu prioritate, o să dăm prin lege ca investițiile să fie făcute în domeniul infrastructurii pe Mediu. (…) Important este ca în momentul când banii le vor intra în cont să aibă proiect pentru a folosi acei bani”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat că modificările legislative în acest sens vor fi gata până la sfârșitul anului, odată cu aprobarea Planului național de gestionare a deșeurilor.

”Legislația, odată cu aprobarea Planului național de gestionare a deșeurilor, concomitent cu el, vor fi puse în operă și instrumentele economice care înseamnă de fapt modificări legislative, care una dintre ele va fi aceea că plătești cât produci. Undeva, la sfârșitul anului, această legislație va fi pusă la punct”, a mai spus Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a purtat discuții, la Suceava, cu primarii din localitățile care dețin depozite de deșeuri – Suceava, Ilișești, Fălticeni, Rădăuți, Gura Humorului, Pojorâta și Moara.

Ea a solicitat luarea unor măsuri urgente pentru închiderea celor 5 depozite temporare și mutarea deșeurilor umede la Moara și Pojorâta.

Gavrilescu a oferit chiar și termene pe care le consideră optimiste de inaugurare a celor două depozite ecologice.

comments

comments