full screen background image

Expoziția „Simboluri regale ale Marii Uniri”, deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava

La sediul Muzeului de Istorie Suceava a avut loc, astăzi, vernisajul expoziției temporare „Simboluri regale ale Marii Uniri”, organizată de Muzeul Bucovinei din Suceava, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României.

În cadrul expoziției, se află două piese de excepție din categoria Tezaur, deținute de Muzeul Național de Istorie a României, simboluri ale Regalității și ale istoriei moderne a României: Coroana de Oțel și Buzduganul Regelui Ferdinand.

Coroana de Oțel păstrează până astăzi o semnificație deosebită, fiind realizată pentru încoronarea Regelui Carol I, cu prilejul proclamării Regatului României la 10 mai 1881. În același timp, Coroana de Oțel va aminti pentru totdeauna de cucerirea pe câmpul de luptă a Independenței de Stat a României în anul 1877, fiind realizată dintr-un fragment de tun turcesc capturat de armata română la Plevna. Cea mai puternică semnificație este legată de Marea Unire de la 1918, recunoscută de Conferința de Pace de la Paris (1919-1920) și consfințită la Alba Iulia, la 15 0ctombrie 1922, prin încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României Reîntregite.

Cu o semnificație aparte și o încărcătură istorică unică, Buzduganul Regelui Ferdinand este unul din cele mai puternice simboluri ale legăturii Regalității române cu poporul său, fiind cumpărat prin subscripție publică și dăruit de poporul român Regelui Ferdinand la 10 mai 1920. A fost semnul de recunoștință adus regelui sub a cărui domnie s-au reunit toate teritoriile românești pierdute de-a lungul timpului. Realizat din argint, aur și pietre prețioase, cu rafinate scene alegorice ce simbolizează Unirea, Buzduganul Regelui Ferdinand este pentru prima dată scos din Tezaurului României și expus publicului.

Expoziția mai cuprinde mărturii foto-documentare și piese de patrimoniu din colecțiile Muzeului Bucovinei referitoare la Primul Război Mondial, vizite ale Familiei Regale în Bucovina, Încoronarea Regilor României la Alba Iulia și Pavilionul Bucovinei la prima expoziție națională organizată după Marea Unire.

În data de 21 mai 2017, cele două piese de Tezaur vor fi expuse la Muzeul de Artă Ion Irimescu din Fălticeni.

Expoziția de la Muzeul de Istorie – Suceava va fi deschisă zilnic, în perioada 10-20 mai, între orele 10 – 20, cu excepţia zilei de luni, 15 mai, când instituţia de cultură va fi închisă.

În cadrul vernisajului de astăzi, au luat cuvântul mai mulţi dintre cei prezenţi la festivitate.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu:

Vicepreşedintele Consilului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă:

Subprefectul Sucevei, Silvia Boliacu:

Şefa Serviciului Istorie, Benonia Jităreanu, muzeograful care s-a ocupat de organizarea acestei expoziţii:

comments

comments
Notă de informare privind protecţia datelor personale

Acceseaza