full screen background image

Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Malta

Președintele Klaus Iohannis participă vineri, la Valletta, în Republica Malta, la reuniunea informală a Consiliului European, principalele teme de pe agendă vizând dimensiunea externă a migrației și pregătirea întâlnirii liderilor Uniunii Europene, care va avea loc la Roma, în luna martie, informează Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, referitor la chestiunea migrației, obiectivul reuniunii de la Malta este adoptarea unei Declarații politice cu privire la gestionarea fenomenului migrației, cu accent pe dimensiunea externă a acestuia. Astfel, declarația pe care liderii europeni urmează să o agreeze se referă la principalele măsuri care se intenționează să fie implementate în perioada următoare pentru asigurarea unui control eficient al granițelor externe ale Uniunii Europene.

Acțiunile UE vor avea în vedere, în special, sprijinirea Libiei, prin oferirea de ajutor pentru instruirea pazei naționale de coastă, pentru dezvoltarea comunităților locale, consolidarea capacității de management al frontierelor, asigurarea unei capacități de recepție adecvate pentru migranți. De asemenea, se are în vedere intensificarea luptei împotriva rețelelor de traficanți de migranți, precum și consolidarea dialogului și cooperării cu statele vecine Libiei, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

“Președintele României va exprima susținerea deplină pentru o politică de migrație sustenabilă a UE, prin asigurarea unui control efectiv al granițelor externe ale Uniunii și prin reducerea semnificativă a fluxurilor migratorii spre Europa”, se menționează în comunicat.

De asemenea, șeful statului va insista pentru necesitatea identificării unor soluții pe termen lung pentru combaterea cauzelor profunde ale migrației.

Președintele Klaus Iohannis se va pronunța și pentru intensificarea dialogului și a cooperării cu statele din nordul Africii, cu scopul prevenirii migrației ilegale spre Europa și pentru menținerea în atenție atât a rutei central-mediteraneene, cât și a celei est-mediteraneene.

Administrația Prezidențială menționează că, în ceea ce privește finanțarea măsurilor avute în vedere pentru gestionarea migrației, șeful statului va pleda pentru utilizarea mai eficientă și coerentă a instrumentelor financiare deja existente la nivelul UE dedicate acestui scop.

comments

comments




Leave a Reply

avatar