full screen background image

Incendiu la Seminarul Teologic din incinta Mănăstirii “Sf. Ioan” din Suceava (foto)

incsem1    UPDATE – 15.20: Joi dimineaţă, la ora 8:44, pompierii militari suceveni au fost anunţaţi despre izbucnirea unui incendiu violent care a cuprins clădirea Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, din apropierea aşezământului monahal „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

La faţa locului s-au deplasat echipaje de la Detaşamentul de pompieri Suceava şi Grupa operativă a inspectoratului, sub conducerea inspectorului şef, generalul de brigadă Ion Burlui.

Acesta a cerut suplimentarea forţelor de intervenţie, astfel încât au fost aduse echipaje şi autospeciale de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca, Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani. De asemenea, au intervenit şi voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Şcheia, Salcea şi Bosanci şi de la Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă „Ambro”  şi CET Suceava.

Pompierii au fost ajutaţi de jandarmi, poliţişti, poliţişti locali, lucrători ai E-On Gaz, E-On Electrica, ACET şi „Diasil” Suceava. În total, au participat la intervenţie 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenţi, 23 dev voluntari şi 22 de lucrători, cu 33 de autospeciale (22 de intervenţie).

Incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar materialele combustibile din componenţa construcţiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel încât au ars clădirea seminarului (compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese, dar şi birourile Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor), cu o suprafaţă construită de 936 de metri pătraţi şi suprafaţa desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp de clădiri în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.

Intervenţia a fost deosebit de grea, din cauza temperaturii scăzute (între -17 şi -14 grade Celsius) care a făcut imposibilă folosirea hidranţilor din zonă, deoarece aceştia erau îngheţaţi, dar şi din cauza blocării efective a căilor de comunicaţii din zonă de autoturismele parcate, care nu au putut fi dislocate.

Pe de altă parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forţat pompierii militari să îndepărteze autospecialele până la zonele în care acestea se aflau în siguranţă, cu realizarea unei protecţii active şi suficiente a ansamblului de biserici din cadrul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a celorlalte anexe, dar şi a locuinţelor aflate în imediata vecinătate, care au fost salvate.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii militari intervin şi la ora transmiterii acestor informaţii pentru lichidarea ultimelor focare şi îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.

UPDATE – Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, Alin Găleată, a declarat că în incendiu au ars, pe lângă clădirea seminarului, și anexe din apropiere şi patru garaje care aparţin unor persoane private.

El a spus că intervenţia s-a desfăşurat cu dificultate întrucât, din cauza gerului, hidranţii din zonă erau îngheţaţi, iar flăcările s-au propagat rapid, clădirea fiind construită din lemn.

”Când am ajuns la faţa locului era cuprinsă de incendiu întreaga clădire. Clădirea era construită din lemn, iar incendiul se manifestă cu flacără violentă. Afară e foarte frig, iar hidranţii din zonă sunt îngheţaţi. La un moment dat, din cauza căldurii foarte mari degajate de foc, autospecialele de pompieri au fost retrase, iar intervenţia pompierilor a fost şi ea foarte dificilă tot din cauza căldurii degajate”, a afirmat Găleată.

10.00: Pompierii acţionează, şi acum, cu 20 de autospeciale pentru stingerea incendiului care a cuprins în totalitate Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei”, aflat în incinta Mănăstirii “Sf. Ioan” din Suceava.

Şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat că, din primele informaţii, se pare că flăcările ar fi pornit de la blocul alimentar al Seminarului.

Burlui a mai spus că incendiul a fost sesizat cu mare întârziere.

50 de elevi şi cadre didactice se aflau în clădire în momentul producerii incendiului, dar toţi au fost evacuaţi în siguranţă, astfel că nu au existat victime.

 

09.30: Intervenţia pompierilor este îngreunată de maşinile parcate în zonă.

Poliţiştii au solicitat scoaterea autovehiculelor garate în jurul Mănăstirii “Sf. Ioan”.

Pompierii se confruntă şi cu probleme legate de presiunea scăzută a apei, din cauza gerului de afară.

Întreaga clădire, construită din lemn, a Seminarului Teologic a fost cuprinsă de flăcări, iar pompierii încearcă să evite propagarea incendiului la construcţiile învecinate.

Clădirea se află la câţiva metri de Biserica Sf. Gheorghe, declarată monument UNESCO.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox ”Mitropolitul Dosoftei” a fost înfiinţat în anul 1991, aici studiind peste 200 de elevi, repartizaţi în şase clase de învăţământ la zi filieră vocaţională, profil teologic, specializarea pastorală şi trei clase de învăţământ cu frecvenţă redusă filieră teoretică, profil uman, specializarea filologie.

În cadrul școlii sunt amenjate un număr de patru cabinete metodice (Studiu biblic al Vechiului și Noului Testament, Limba română, Istorie, Chimie-Biologie), două laboratoare de informatică, și un cabinet medical. De asemenea școala beneficiază de internat și de cantină proprie.

08.45: Un puternic incendiu a izbucnit, în această dimineață, la Seminarul Teologic din incinta Mănăstirii “Sf. Ioan” din Suceava.

Flăcările au cuprins întreaga clădire a Seminarului.

Din primele informaţii ale pompierilor, focul ar fi izbucnit de la tabloul electric al respectivei construcţii.

Vom reveni cu amănunte.

 

 

Poze realizate de Anca GRÂUL – Radio VIVA FM Suceava

comments

comments