full screen background image

Ultimele informații despre atentatul terorist din Paris

chh     Franţa este în stare de alertă şi a declanşat cea mai mare acţiune a forţelor de securitate din ultimii 50 de ani. Procurorii francezi au confirmat că şoferul de 18 ani, cel mai tânăr dintre suspecţi, s-a predat autorităţilor.

UPDATE: Patrick Pelloux, editorialist al săptămânalului francez Charlie Hebdo, a spus că o nouă ediţie a publicaţiei satirice, a cărei echipă redacţională a fost decimată miercuri, într-un atac terorist în urma căruia au murit opt jurnalişti şi desenatori, va apărea miercurea viitoare, informează AFP.

“Vom continua, am decis că săptămânalul va fi publicat şi săptămâna viitoare. Suntem cu toţii de acord”, a declarat editorialistul Patrick Pelloux, care este şi specialist în medicina de urgenţă. Acesta a precizat că echipa publicaţiei urmează să se întâlnească în viitorul apropiat.

“Îl vom face la noi, ne vom descurca”, a spus acesta, precizând că redacţia nu este accesibilă, fiind în derulare ancheta privind atacul de miercuri.

“Este foarte greu, cu durerea noastră, cu temerile noastre, dar o vom face oricum, pentru că această prostie nu va câştiga. Charb (directorul publicaţiei, ucis miercuri în atac, n.r.) a spus întotdeauna că săptămânalul trebuie să fie publicat, indiferent de situaţie”, a continuat Pelloux, cu o voce stinsă.

UPDATE: O anchetă efectuată de jurnalişti pentru emisiunea “Pieces conviction” difuzată de France 3 în 2005 arăta cât de hotărât era unul dintre cei trei suspecţi în atacul asupra săptămânalului Charlie Hebdo, Cherif Kouachi, să moară ca martir în Irak, relatează Le Parisien, în ediţia electronică.

Kouachi, în prezent în vârstă de 32 de ani, nu vorbeşte direct, dar mai multe citate, extrase în mod vizibil din cadrul audierilor, arată că acesta era hotărât să moară ca martir în Irak.

Tânărul este prezentat ca un “elev sârguincios” al lui Farid Benyettou, un predicator din al XIX-lea arondisment al Parisului, care pregătea voluntari dispuşi să plece pentru a lupta în Irak, înainte ca filiera sa să fie destructurată. În cursul audierilor, Kouachi a rezumat conţinutul acestor “învăţături”: “Farid mi-a spus că scrierile religioase oferă dovezi ale binefacerii atentatelor sinucigaşe. Este scris că este bine să mori ca martir”.

comments

comments