full screen background image

Casa de pensii a acordat ajutoare de deces de 7,7 milioane de lei

casa de pensii suceava     Casa Judeţeană de Pensii Suceava a acordat, anul acesta, 3.405 ajutoare de deces.

Anunţul este făcut de Loredana Ciot, purtătorul de cuvânt al instituţiei, care precizează că suma acestor prestaţii, plătite în primul semestru al lui 2014, este de aproximativ 7,7 milioane de lei.

Loredana Ciot anunţă că, de la 1 ianuarie 2014, ajutorul de deces este de 2.298 lei pentru fiecare persoană care are contract de asigurare sau de fiecare pensionar şi de 1.149 de lei, în cazul  unui membru de familie.

Ajutorul pentru înmormântare este finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă la cerere, fără a fi condiţionat de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

În 2013, cuantumul ajutorului în caz de deces a fost de 2.222 de lei pentru titular – asigurat sau pensionar – şi de 1.112 lei pentru un membru de familie, creşterea faţă de anul 2011 fiind de 75 de lei, respectiv de 37 de lei.

Conform purtătorului de cuvânt la CJP, în sistemul public de pensii, în afara pensiilor, se acordă, conform legii, şi alte prestaţii, printre care, ajutorul  de deces, în cazul decesului asiguratului, pensionarului  sau  al unui membru al familiei unuia dintre categoriile menţionate.

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Loredana Ciot face cunoscut că solicitările pentru obţinerea ajutorului de deces se pot depune zilnic la compartimentul specializat al instituţiei din Suceava şi trebuie însoţite de copii după certificat de naştere, certificat de căsătorie, carte de identitate, de certificatul de deces în original şi copie, precum şi de o declaraţie că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare.

Actele solicitate diferă în funcţie de relaţia de rudenie existentă între solicitant şi defunct.

Plata dreptului se face la casieria CJP sau prin mandat poştal.

În vederea ridicării ajutorului de deces de la casierie, solicitantul trebuie să prezinte şi cartea de identitate în original.

comments

comments




Leave a Reply

avatar