full screen background image

Absolvenţii care nu se înregistrează la AJOFM rămân fără ajutor de şomaj

ajofm suceava     Dacă prezintă dosarul în termen de 60 de zile de la data absolvirii, absolvenţii de liceu din promoţia acestui an pot beneficia, pe perioada căutării unui loc de muncă, de indemnizaţia de şomaj, face cunoscut directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Mirela Adomnicăi.

Potrivit şefului AJOFM, termenul amintit curge din ziua finalizării studiilor, indiferent dacă absolvenţii au promovat sau nu examenul de bacalaureat.

Liceenii care nu au situaţia şcolară încheiată pot solicita, de asemenea, dreptul la indemnizaţia de şomaj, după promovarea examenului de corigenţă.

În ceea ce îi priveşte pe absolvenţii cu studii superioare, aceştia pot cere dreptul la indemnizaţia de şomaj în termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor sau promovării examenelor restante, indiferent dacă s-au înscris sau nu la examenul de licenţă.

Conducerea AJOFM îi avertizează pe absolvenţii universitari că, în condiţiile care amână înregistrarea în evidenţele instituţiei după promovarea licenţei, iar această dată depăşeşte 12 luni de la finalizarea studiilor, cei în cauză pierd dreptul la indemnizaţia de şomaj.

La înregistrarea în evidenţele AJFOM absolvenţii vor pune la dosar certificatul de naştere, cartea de identitate, certificatul de atestare fiscală, diploma sau adeverinţa de absolvire şi o adeverinţa medicală.

Plata indemnizaţiei de şomaj se face după expirarea perioadei de căutare a unui loc de muncă, respectiv după 1 septembrie, pentru absolvenţii din sesiunea iunie sau după 1 octombrie 2013, pentru absolvenţii din sesiunea iulie, termene limită după care tinerii vor merge la agenţia de ocupare pentru a solicita acest drept.

Absolvenţii care nu se înregistrează în intervalul de 60 de zile de decădere din drepturi, pierd indemnizaţia de şomaj.
Aceştia vor avea parte, însă, de servicii gratuite de mediere, informare si consiliere, formare profesională sau de asistenţă şi consultanţă pentru începerea unei afaceri proprii.

comments

comments




Leave a Reply

avatar