full screen background image

Taxa pe construcţiile speciale va fi de 1,5%

daniel-chitoiu     Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Victor Ponta, că impozitul pe construcţiile speciale, “taxa pe stâlpi”, se va menţine la procentul de 1,5%, o estimare pesimistă privind colectarea veniturilor din acest impozit fiind de 480-500 de milioane de lei.

“Nu (s-a decis reducerea taxei pe construcţiile speciale – n.r.), procentul rămâne 1,5% ca şi la celelalte construcţii, clădiri. Estimarea veniturilor bugetare colectate din acest impozit pe clădiri speciale este între 480 şi 500 de milioane de lei. Este o estimare pesimistă. Noi considerăm că veniturile colectate sunt undeva la dublu sumei care a fost estimată. Această impozitare a construcţiilor speciale există în toate statele europene. Noi o aveam exceptată. Povara fiscală nu va creşte într-un mod semnificativ. Şi, aşa cum spuneţi şi aţi intitulat taxa pe stâlp, vreau să vă spun că toţi stâlpii de electricitate produc şi alte venituri decât din activitatea de bază. Fiecare stâlp este închiriat de companiile deţinătoare cu 50 de euro pe lună pentru companii de telefonie mobilă, pentru companii de publicitate. Deci, aceste construcţii speciale produc şi alte venituri decât activitate de bază. Este şi normal să fie impozitate cum, de altfel, toate statele impozitează construcţiile speciale”, a precizat ministrul Chiţoiu.

În completare, premierul Victor Ponta a adăugat în legătură cu acest subiect, că el şi Executivul pe care-l conduce îşi propun “un dialog foarte bun cu mediul de afaceri şi asociaţiile de profil”. “Îi consider foarte importanţi pe toţi cei care investesc în România. Pe de altă parte, sunt absolut convins că ceea ce există în toată Europa ca şi taxare nu poate fi exceptat pentru foarte mult timp în România. Ne dorim foarte mult ca prin celelalte măsuri fiscale pe care le-am luat sau le-am păstrat – cota unică este meritul în principal al domnului Chiţoiu şi al colegilor domniei sale, reducerea CAS pe care USL şi-a asumat-o ca obiectiv pentru semestrul al II-lea, creşterea radicală a absorbţiei de fonduri europene, scăderea dobânzii de referinţă anunţată de Banca Naţională… Toate acestea au creat un cadru investiţional propice. Şi, dincolo de vorbe, cea mai bună dovadă apare atunci la Romgaz suprasubscrierea este de patru ori, când la titlurile de stat româneşti este de şase ori. Deci, există încredere”, a spus premierul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar