full screen background image

Cifrele indică o creştere economică peste aşteptări

crestere-economica     Economia accelerează peste aşteptări. Produsul Intern Brut a crescut cu 4,1 la sută în perioada iulie-septembrie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a anului agricol bun.

“Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut în trimestrul III 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 4,1% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, cu 2,7%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier”, arată INS, într-un comunicat.

Creşterea economiei nu este resimţită de toţi românii în egală măsură.

Aceasta pentru că sunt zone în care industria este mai bine dezvoltată, fapt ce se reflectă în nivelul de trai.

Statisticile spun că românii cei mai avuţi trăiesc în Bucureşti. Fiecăruia dintre locuitorii Capitalei îi revin circa 16.000 de euro anual, sumă care reprezintă contribuţia oricărui bucureştean din statistici la economia locală. Specialiştii numesc acest parametru “Produsul Intern Brut pe cap de locuitor”. Faptul că economia este mai puternică le aduce angajaţilor din Bucureşti şi cele mai generoase salarii din ţară: în medie, aproape 2.300 de lei pe lună.

În clasament urmează judeţul Timiş, cu un PIB de 10.000 de euro pe cap de locuitor şi un salariu mediu de 1.626 lei.

Pe podium a urcat şi Ilfov, un alt judeţ cu nivel ridicat de trai, cel puţin pe hârtie. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor atinge 9.650 euro, iar salariul depăşeşte 1.900 de lei, cifre peste media naţională.

comments

comments




Leave a Reply

avatar