full screen background image

Guvernul decide joi asupra legii descentralizării şi legii bugetului de stat

guvern ponta     Proiectele de acte normative privind descentralizarea şi bugetul de stat pe 2014 vor fi dezbătute în şedinţa de Guvern de joi, informează Biroul de presă al Executivului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri seară, la Palatul Victoria, că asupra celor două proiecte de lege s-a ajuns la un acord final atât în cadrul Executivului, după discuţiile informale avute cu miniştrii, cât şi în plan politic la nivelul USL după o discuţie telefonică purtată cu co-preşedintele USL, preşedintele PNL Crin Antonescu.

“În urma unei zile extrem de lungi, împreună cu domnul vicepremier Chiţoiu, practic am finalizat datele ţinând de construcţia bugetului, şi împreună cu domnul vicepremier Dragnea, ţinând de descentralizare. Practic, avem un acord în cadrul Guvernului.L-am sunat şi pe Crin Antonescu, ca să fiu sigur că avem acordul final referitor şi la susţinerea politică a celor două documente esenţiale, bugetul pe 2014 şi legea descentralizării. Joi, până la ora 12,00, se finalizează documentele, se adoptă în şedinţa de guvern. Şi imediat după şedinţa de Guvern, împreună cu domnul vicepremier Chiţoiu vă vom prezenta detaliat, pe înţelesul tuturor cetăţenilor, toate datele care ţin de buget”, a afirmat premierul.

El a negat ”zvonurile” şi ”interpretările” apărute în mass-media referitoare la buget, precizând că bugetul Sănătăţii este mai mare decât cel de anul trecut.

”A fost un an de plată a arieratelor, 3,5 miliarde de lei. La Ministerul Sănătăţii, de la 5,2 miliarde de lei sunt alocate pentru anul viitor 7,8 miliarde de lei, iar la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că prin Sănătate înţelegem cele două instituţii, 22,5 miliarde de lei. Sunt 22,6 miliarde de lei pentru că nu se mai plătesc cele 3,5 miliarde din trecut (arierate – n.r.). La fel, la Educaţie, de la 19,8 miliarde de lei, bugetul total va fi 21,7 miliarde de lei. La Cultură va fi un buget de 545 de milioane de lei, în anul 2013 a fost 543 de milioane de lei

Guvernul va dezbate în şedinţa de joi şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014.

Alte două proiecte de act normativ care sunt supuse aprobării în şedinţa Executivului sunt cele privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014 şi cel pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

În şedinţa Executivului de joi se va decide şi asupra proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

comments

comments




Leave a Reply

avatar