full screen background image

Ziua Naţională a României, sărbătorită la Rădăuţi

Cei 98 de ani de la Marea Unire au fost sărbătoriți, la Rădăuți, printr-o manifestare la care au participat reprezentanți ai Primăriei, ai Consiliului Local, ai partidelor politice, unităților de învățământ.

Coloana oficială, constituită în fața Primăriei, s-a deplasat la Monumentul Eroilor din fața Mânăstirii Bogdana unde, după intonarea Imnului de Stat al României, un sobor de preoți a oficiat o slujbă de pomenire.

Au urmat alocuțiunile rostite de cei mai importanți dintre invitați – Profesorul de istorie Ionel Mitrofan, General în rezervă Vasile Moțoc, scriitorul Iustin Melinte, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Rădăuți și primarul Nistor Tătar.

Manifestările au continuat cu depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor, din partea Primăriei Rădăuți, a Poliției Municipale, Poliției Locale, Detașamentului de Jandarmi, Detașamentului de Pompieri, Spitalului Municipal ”Sfinții Doctori fără de Arginți Cosma și Damian”, unităților de învâțământ, Așezământului de copii ”Sfântul Ierarh Leontie”, Școlii Postliceale Sanitare ”Ștefan cel Mare și Sfânt”.

După depunerea coroanelor, coloana oficială s-a deplasat la cimitirul din Rădăuți, unde de asemenea s-au depus coroane și jerbe de flori la Mormântul Eroilor Necunoscuți.

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

comments

comments




Leave a Reply

avatar