Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, face apel la managerii de spitale să facă economii, inclusiv printr-o negociere foarte bună pentru preţul materialelor sanitare, remarcând, în acest context, că în spitale se găsesc toate medicamentele scumpe, dar nu şi vată sau seringi.
Ciurchea a spus, joi, la prima ediţie a Conferinţei Naţionale de Farmaeconomie şi Management Sanitar de la Târgu Mureş, că trebuie eficientizate costurile, întrucât instituţia pe care o conduce plăteşte o sumă “pe tarif pe caz”, care trebuie foarte bine gestionată, astfel încât bolnavului să i se ofere servicii medicale de calitate, dar care să se reflecte, apoi, în creşteri de venituri, transmite MEDIAFAX.
Potrivit preşedintelui CNAS, poate fi făcută economie printr-o ”negociere foarte bună pe materiale sanitare, pe tot ce compune actul medical”.
“Dacă acei bani îi consumaţi refăcând analize, refăcând investigaţii, făcându-le de câteva ori, este treaba dumneavoastră. Eu plătesc cazul. Dar din acei bani încercaţi să fiţi cât mai eficienţi şi bolnavul să vină investigat din ambulator sau, dacă are deja un set de analize, să nu te apuci să i le faci tot pe acelea, să-i faci altele. Sigur că puteţi ajunge la ceva economii. Mai puteţi ajunge la ceva economii şi dacă aveţi o negociere foarte bună pe materiale sanitare, pe tot ce compune actul medical. S-a aprobat şi acea mărire de salariu în sistemul medical, problema se pune dacă puteţi face servicii medicale ca să fie acoperită această sumă. Va trebui să vă gândiţi foarte bine la cheltuielile de personal, la chetuielile de întreţinere şi să încercaţi să gândiţi ce mai rămâne de actul medical”, a spus preşedintele CNAS.
El a adăugat că managerii trebuie să fie interesaţi de creşterea calităţii actului medical, subliniind că se spune “pe bună dreptate” că, deşi în fiecare an au existat creşteri de buget pe toate domeniile, inclusiv pe spitale, “nu se vede nimic în calitatea actului medical, pacienţii sunt la fel de nemulţumiţi şi societatea în general”.
Ciurchea a afirmat că inclusiv reprezentanţii spitalelor trebuie să vrea ca sistemul să se reformeze şi să se gândească foarte bine la eficientizarea cheltuielior de personal şi de întreţinere, intrucât un spital în care, din 15 secţii, patru sunt în câştig, este greu să fie eficient.
El a mai spus că este nevoie şi de “o disciplinare” a pacientului, care poate primi şi medicamente generice, care au acelaşi efect cu cele originale, dar sunt mult mai ieftine, remarcând, în acest context, că “în spitale găseşti toate medicamentele scumpe, dar nu găseşti vată, nu găseşti seringă”.
“Trebuie să încercăm să convingem bolnavul că dacă stă în spital şi are o supraveghere medicală 24 din 24, putem să-i dăm şi un medicament generic, că efectul este acelaşi. Nu înseamnă că dacă este medicament generic, nu este bun. Ba, din contră, este foarte bun. Şi atunci spitalul şi-ar mai reduce din cheltuieli. Din ceea ce ştiu eu, în spitale găseşti toate medicamentele scumpe, nu le găseşti pe cele ieftine, nu găseşti vată, nu găseşti seringă. Trebuie să ne întrebăm de ce. Sunt prea ieftine, nu merită cumpărate? Credeţi că şi le poate permite pacientul? Haideţi să găsim soluţiile împreună şi să încercăm să şi rezolvăm”, a conchis preşedintele CNAS.