full screen background image

Analiștii politici se așteaptă la o prezență la urne de 50%

sectie-votare     Analiștii politici Cristian Pârvulescu, Adrian Moraru, Marius Pieleanu, Alfred Bulai și Radu Magdin se așteaptă ca în turul doi al alegerilor prezidențiale să se califice candidatul PSD-UNPR-PC, actualul premier Victor Ponta, și candidatul ACL, Klaus Iohannis, edilul Sibiului.

Potrivit lui Cristian Pârvulescu (Asociația Pro Democrația), plasarea lui Victor Ponta și a lui Klaus Iohannis în cel de-al doilea tur al alegerilor se va datora faptului că ambii candidați beneficiază de sprijinul unor partide politice bine reprezentate în teritoriu.

“În turul doi intră cei care au aparat în spate, respectiv Ponta și Iohannis. Procentele sunt procentele primarilor pe care îi au. Ponta și-a rotunjit frumușel numărul de primari după ordonanța de urgență privind migrația politică, deși poate să-și consolideze un 40%. La Iohannis, forța electorală a ACL este de aproximativ 35% dintre primari, probabil că sunt 32%. Iohannis va obține un scor bun dacă obține peste 30%. Poate obține 30% și în principiu sprijinul electoral de care se bucură în Transilvania îndreptățește ipoteza că se va apropia de 30%”, a declarat Pârvulescu pentru AGERPRES.

Și analistul Adrian Moraru (Institutul pentru Politici Publice) a declarat, pentru AGERPRES, că în opinia sa este evident că în turul doi al alegerilor prezidențiale confruntarea se va da între Victor Ponta și Klaus Iohannis.

“Victor Ponta nu are cum să obțină majoritatea din voturile tuturor românilor de pe liste. E clar că va exista un tur doi și că va fi cu domnul Iohannis. Nu are sens să luăm în calcul niciun altfel de scenariu. Celelalte partide candidează pentru a-și reafirma baza electorală și asta le dă posibilitatea să negocieze pentru turul doi diverse lucruri — eu vin cu partidul meu de 5%, ce îmi dai și mie dacă ajungem să facem Guvernul, ce minister îmi dai, câți secretari de stat și așa mai departe”, a susținut acesta.

La rândul său, Marius Pieleanu spune că lucrurile sunt clare și că “nu se mai poate schimba nimic din punctul ăsta de vedere — turul doi va fi cu Victor Ponta și Klaus Iohannis”.

Și Radu Magdin a susținut că, “fără emoții”, confruntarea din turul al doilea al alegerilor prezidențiale va fi între candidatul PSD-UNPR-PC și candidatul ACL, “pe baza disciplinei de partid a blocurilor politice care îi susțin”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar