full screen background image

Vasile Oșean: “Suceava, un județ curat și căutat!”

osean viva 2     Aer de weekend la Viva Fm în această dimineață, filtrat de matinalii Luisa și Călin și de invitatul lor, directorul Agenției de Protecție a Mediului Suceava, Vasile Oșean.

Programul Casa Verde, comportamentul oamenilor față de mediul înconjurător, județul Suceava ca punct de atracție turistică, au fost câteva din subiectele discuției cu domnul director. Deși suntem cetățeni europeni, cu pretenţii europene (și) când vine vorba de mediu, atitudinea noastră lasă mult de dorit atunci când interacționăm direct cu acesta. Aruncatul sau lăsatul gunoaielor acolo unde se nimerește, dezastrul ecologic pe care îl “uităm” în urma noastră după fiecare întâlnire cu natura, sunt doar câteva din metehnele omului care se dorește a fi modern. În pas cu tehnologia, cu noul, cu evoluția. Același om care și-a adăugat cu mândrie în vocabularul uzual cuvinte ca “biosecuritate” sau “ecofriendly”, calcă apăsat cu bocancii pe toate principiile atunci când iese cu gașca la un mic la iarbă verde. Și, dacă din pură întâmplare mai curge și un râu în apropierea festinului în aer liber, soarta acestuia e pecetluită. Apa se învolburează, PET-urile​ plutesc, pungile oferă o bogată paletă coloristică din analiza căreia poți ​lesne ​afla de la ce hypermarket și-a cumpărat omul ecofriendly dozele de bere și pasta de mici.

În opinia directorului Vasile Oșean, acest comportament este unul “foarte urât”.

“Aduc o critică la toți. Se aruncă ​PET-uri​, mase plastice. Dacă  mergem pe albia unui râu, parcă ar fi un depozit de deșeuri plastice.  În acest sens, nu poți niciodată să acuzi o unică primărie sau o unică localitate. Pentru că un curs de apă trece prin mai multe localități și niciodată nu știi de unde sunt cele mai multe deșeuri. Dar este un obicei care trebuie stopat cumva.”

Prin aplicarea de sancțiuni? Prin programe ample de educație ecologică? E greu de identificat metoda care ar da rezultate pe termen lung. În această privință, domnul Oșean crede că  “măsurile coerciteve sunt bune și nu prea. Cea mai bună metodă este de a merge în acele localități și de a explica ce înseamnă acel lucru. Mai ales că acele mase plastice au un preț de aproximativ 1.700 de lei pe tonă și, dacă stăm bine și analizăm parcă e păcat să arunci banii pe apa gârlei” a mai spus Vasile Oșean.

În fond și la urma urmei, per ansamblu, județul Suceava este “un județ curat și căutat”.  Și poate, pe alocuri ar mai trebui curățat. De ​PET-uri​, pungi, capace de bere, galoșii bunicii…

comments

comments




Leave a Reply

avatar