full screen background image

Femeile, ţintele predilecte ale tâlhăriilor

Flyer neatentie      În primelele 6 luni ale anului, IPJ. Suceava a înregistrat 38 de sesizări în ceea ce priveşte infracțiunile de tâlhărie, în scădere cu 20 față de perioada de comparație a anului trecut (-34,48%).

Pe zone de sesizare, cele mai multe se regăsesc în municipiul Suceava – 16, 5 în municipiul Rădăuți şi 3 în oraşul Gura Humorului.

Deşi trendul infracţional este unul descendent, poliţiştii desfăşoară activităţi de informare şi prevenire, având în vedere faptul că pe perioada de vară, conform unor analize realizate cresc numărul tâlhăriilor prin smulgerea de bijuterii şi bunuri.

Acest tip de infracţionalitate prezintă ca particularitate faptul că majoritatea victimelor sunt femei.

Din cele 38 de tâlhării sesizate, un număr de 10 dintre faptele analizate s-au comis prin smulgerea fie a telefoanelor mobile sau a lănţişoarelor de la gâtul victimelor, fie a poşetelor, genţilor, sacoşelor sau a chiar a portofelelor cu bani din mâinile acestora.

Potrivit studiilor realizate de către Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii în perioada 2006 – 2012, la nivel naţional, pe timpul verii s-au înregistrat aproape 700 de fapte de acest gen, în timp ce iarna, primăvara şi toamna, media acestora scade cu aproximativ 100 de incidente.

Acest aspect este confirmat şi de situaţia existentă la nivelul Inspectoratului de poliţie Judeţean Suceava, conform  căreia în  luna iunie s-au înregistrat cele mai multe infracţiuni operare (4 fapte).

Deşi am fi tentaţi să credem că cele mai multe tâlhării se comit la adăpostul întunericului, studiul dosarelor relevă o altă realitate,  şi anume faptul că, cele mai multe tâlhării se comit în timpul zilei.

40% din infracţiuni s-au comis în intervalul orar 12:00 – 18:00, iar 30% s-au comis în perioada 06:00 – 12.00.

Tâlhăria comisă prin smulgere intră în categoria tâlhăriilor comise cu violenţă moderată  şi se referă următoarele situaţii:

– autorul a imobilizat victima pentru a-i sustrage bunurile;

– autorul a îmbrâncit sau a lovit uşor victima pentru facilita deposedarea de bunuri şi pentru a-i împiedica reacţia de apărare;

– autorul a folosit forţa ulterior deposedării pentru a-şi asigura scăparea.

Autorii  au acţionat cu rapiditate, bazându-se pe luarea prin surprindere a victimei şi pe sentimentul de teamă pe care  l-au indus.

De obicei, între victimă şi autor există un vizibil dezechilibru de forţe, pe acest lucru bazându-se şi autorii, nefiind necesară anihilarea victimei, ci numai punerea ei în imposibilitatea de a reacţiona pe moment.

În ceea ce priveşte factorii favorizatori ai acestui gen de fapte , s-au evidenţiat mai multe situaţii: stări conflictuale, consumul de alcool, datorii acumulate de către autor faţă de diferite persoane (stare financiară precară), lipsa iluminatului public sau zone slab circulate.

Din analiza datelor se observă o pondere mai mare a victimelor în rândul femeilor – 80% .
Analizând modul de comitere, s-a putut observa o corelaţie între sexul victimei şi modalitatea prin care s-a comis tâlhăria, la un nivel de semnificaţie.

Astfel, femeile au fost cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil, lănţişoare sau genţi – fapt explicabil, dacă ne gândim că femeile poartă cel mai vizibil lănţişoare sau alte bijuterii, au poşete sau genţi pe umăr, iar telefoanele le poartă frecvent agăţate la gât cu şnur, în timp ce bărbaţii nu-şi ţin obiectele de valoare la vedere şi au o capacitate de reacţie mai mare pe care tâlharii specializaţi în smulgere nu şi-o asumă.

Cu toate acestea, au fost 2 situaţii în care victimele au fost bărbaţi, acestora fiindu-le sustrase telefoanele mobile în diferite locaţii, respectiv în parcare şi în bar.

În ceea ce priveşte vârsta victimelor, s-a constatat faptul că 20% sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 30 ani, iar 30% au vârsta  mai mare de 70 de ani.

Cele mai multe infracţiuni de tâlhărie comise prin smulgere au avut victime cu vârsta cuprinsă între 30 – 50 de ani.

După cum se poate observa, în cele mai multe cazuri, victimele sunt persoane fără o forţă fizică deosebită (femei), care nu au opus nicio  rezistenţă.

În două situaţii victimele au fost luate prin surprindere, autorii acţionând de la spate, situaţie în care părţile vătămate nu au avut timp să reacţioneze (să protejeze bunurile respective, să ţipe, etc.).

În ceea ce priveşte reacţia victimelor, numai una dintre ele a reţinut semnalmente utile privind identitatea autorului, în celelalte situaţii victimele au rămas în stare de şoc (aspect valorificat de către autori).

În acest context, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava desfăşoară campania “Fii prudentă! Poţi preveni tâlhăria!”.

Mesajele campaniei promovate prin intermediul spoturilor audio, a afișelor și pliantelor, sunt semnificative şi vor să atragă atenţia cu privire la comportamentele pe care fiecare dintre noi trebuie să le adopte pentru a-şi proteja bunurile, proprietatea privată și integritatea fizică, dar şi la faptul că există şi vor exista permanent persoane rău intenţionate care vor profita din plin de neatenţia sau neglijenţa semenilor lor.

Campania  se  desfăşoară în municipiile Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei  și în orașele Gura Humorului, Broşteni, Frasin, Cajvana, Milişăuţi.

Scopul campaniei este reducerea riscului de victimizare cu privire la infracțiunile de tâlhărie prin smulgere prin creşterea gradului de informare a cetăţenilor din zona de implementare a campaniei.

Obiectivele campaniei sunt responsabilizarea populației privind riscul de victimizare și necesitatea adoptării unui comportament preventiv,sensibilizarea populației și a opiniei publice cu privire la acest segment de infracționalitate şi creșterea gradului de informare cu privire la fenomenul infracțional și măsurile antivictimale.

neatentie

comments

comments




Leave a Reply

avatar