full screen background image

”Caravana Asistentului Medical”, la Rădăuţi

Ordinul Asistenților Medicali Generalisti, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Suceava a organizat, la Rădăuți, în sala de conferințe a Hotelului Gerald`s, evenimentul denumit ”Caravana Asistentului Medical”. Reprezentanți ai asistenților medicali din Județul Suceava și oficialități ale Municipiului Rădăuți, s-au reunit astfel cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Asistentului Medical.

În fiecare an, la 12 Mai se celebreaza Ziua Internațională a Asistentului Medical. Consiliul Internațional al Asistenților Medicali a stabilit, în 1965, ziua de 12 mai ca Zi Internațională a profesiei. Această dată nu a fost stabilită întâmplător, decizia a fost luată în semn de respect față de Florence Nightingale, care s-a născut la 12 mai 1820. Florence Nightingale este cea care a impus profesia de asistent medical ca una de sine stătătoare în lume și a pus bazele asistenței medicale moderne . Ea a înființat prima școală medicală pentru aceasta categorie profesională, în 1860, acesta fiind considerat primul pas în pregătitrea profesională instituționalizată a asistentelor medicale, până atunci fiind considerate „persoane nepregătite, care indeplineau munci umilitoare”.

Așa cum o face în fiecare an, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) marchează evenimentul atât la nivel național cât și la nivelul fiecărei filiale, în semn de respect față de profesia celor peste 120.000 de asistenți medicali și moașe care salvează vieți în România alături de medici, infirmiere, brancardieri.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments