full screen background image

Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a prezentat la Suceava strategia ALDE pentru dezvoltarea Moldovei

Pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu s-a aflat la Suceava pentru a participa la sărbătoarea unirii Bucovinei cu România, o sărbătoare națională adoptată de către Parlamentul României, la inițiativa deputatului Alexandru Băișanu, care este și președintele filialei ALDE Suceava.

Cu această ocazie, copreședintele ALDE Călin Popescu –Tăriceanu a susținut și o conferință de presă la sediul ALDE Suceava, împreună cu președintele ALDE Suceava Alexandru Băișanu, Neculai Miron – ambii candidați la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, dar și cu Ilie Niță, candidatul ALDE Suceava pentru Senatul României.

La Suceva, Călin Popescu-Tăriceanu a prezentat Programul ALDE pentru dezvoltarea economică și socială a Moldovei, intitulat PROMOLD, care are la bază o analiză obiectivă a situației Moldovei.

„La o serie de indicatori, din păcate Moldova stă prost. Are cel mai mare procent de populație rurală, este zona cu cel mai scăzut nivel de venit pe locuitor, sunt o serie de alți indicatori care dau o imagine a indicelui de dezvoltare, nu numai economici ci și sociali, riscul de sărăcie și incluziune socială, accesul la utilități, dotările cu apă curentă, situația drumurilor ș.a.m.d. Plecând de la aceste realități, noi venim cu o idee care este un concept coerent de dezvoltare economică, care sigur că trebuie să aibă la bază investițiile în infrastructură”, a declarat copreședintele ALDE, explicând că investițiile trebuie să fie asigurate din fondurile publice, din fondurile europene, dar și din atragerea de investiții private, care urmăresc în general creerea de locuri de muncă.

Călin Popescu-Tăriceanu a mai spus sucevenilor că: „România este țara cu cea mai mare emigrație din Europa, în ultimii 20 de ani, o emigrație care începe să-și vadă efectele, iar aceste efecte se suprapun peste tendințele demografice negative, lucru care face să existe o reală criză de forță de muncă peste tot în țară și în Moldova, de asemenea”. O rezolvare a acestei probleme este programul ALDE ce prevede pentru următorii patru ani, investiții de 48 mld. euro, pentru redresarea economiei țării.

Este vorba despre un program general, dar cu măsuri specifice pentru Moldova, tocmai pentru a putea reduce decalajele dintre acestă zonă și restul țării: „În program, în final, toate județele din Moldova, au trimis propuneri concrete, trei-patru obiective pe care ei le consideră esențiale și pe care noi le-am introdus în programul nostru. Deci programul nu este numai un exercițiu intelectual, teoretic, ci sunt elemente concrete înglobate în program pe baza propunerilor venite din teritoriu. Aceste propuneri, sigur că sunt și ele la rândul lor discutate cu cetățenii. (…)

În program, sunt incluse și principalele căi de legătură între Moldova și vestul țării, care au un dublu scop. Pe de-o parte realizarea legăturilor economice care să permită firmelor din Moldova să exporte, să aibă acces către vestul și sudul țării, dar și către Occident, dar și posibilitatea de a atrage investiții în zona Moldovei. Mulți dintre cei care ar dori să folosească resursa umană din zona Moldovei se plâng că lipsa unei infrastructuri lungește timpul de transport și face o investiție nerentabilă. Aici aveți proiectate în mod clar care sunt canalele principale de transport, adică legătura de la graniță, Iași, mergând către Tg. Mureș și Autostrada Transilvania. De asemenea, sunt prevăzute fluidizările drumurilor în interiorul Moldovei, drumul expres Roman-Suceava, Botoșani-Tg. Frumos, Piatra Neamț-Bacău și modernizarea drumului național Tecuci-Galați. Deci, pe de-o parte avem în vedere marile axe de transport și pe de altă parte, ceea ce este zona internă. Un accent deosebit este pus pe una din resursele importante ale Moldovei și anume agricultura. Agricultura după părerea noastră reprezintă în momentul de față într-adevăr un potențial, performanța în agricultura românească a crescut foarte mult în ultima vreme, dar încă e loc de mult mai bine, ca să ajungem la nivelul țărilor avansate în domeniul agriculturii și avantajul este că spre deosebire de alte domenii, absorția fondurilor europene a fost mult mai bună, începând chiar cu perioada de preaderare. În perioada de preaderare, pe programele ISPA și SAPARD, fondurile au fost absorbite într-un procent de peste 97 %. Spre suprinderea mea plăcută, în agricultură lucrurile s-au mișcat cel mai repede și cel mai eficient. Deci acesta este elementul caracteristic a ceea ce vrem noi să facem în politică în perioada următoare. Sigur că, contăm pe reprezentarea în Parlament și în viitorul Guvern, asta însemnând evident pârghiile necesare penru transpunerea punctelor principale din programul de dezvoltare economică și socială în practică”, a afirmat copreședintele ALDE.

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a vorbit despre prioritățile din programul ALDE pentru județul pe care îl reprezintă: „Prima e legătura cu viitoarea autostradă Iași-Tg. Mureș, a doua e construiea drumului expres Suceva-Roman, un alt lucru important este lipsa locurilor de muncă și pentru asta am convingerea că în Suceava trebuie să facem nu un parc, ci vreo trei parcuri industriale pentru a putea oferi investitorilor șansa de a veni aici și a înțelege ceva din investițiile pe care le au, dar pentru asta este nevoie și de buna înțelegere a primăriilor, a administrațiilor locale care ar trebui să se implice în mod direct.
Un alt lucru important este dezvoltarea Universității Suceava care nu e doar un pol de dezvoltare culturală, științifică, de cercetare, de învățământ, ci și economică, pentru că toți cei care termină facultatea la Suceava au posibilitatea de a rămâne și de a construi în continuare acest județ. De aceea, dacă vă mai aduceți aminte, pe vremea guvernării dumneavoastră (n.n. – guvernarea Tăriceanu), Universitatea Suceava a beneficiat de cele mai mari fonduri, am refăcut toate căminele, laboratoarele, am reconstruit noi corpuri de clădire și am reușit să facem posibil ca universitatea să beneficeze de 30 ha de teren pentru construirea unui nou campus universitar, ceea ce ne dorim și ceea ce este stipulat în programul investițional, în cei 6 % din PIB pentru investiții. Totodată suntem convinși că în județul Suceva și cetățenii județului ar beneficia de un trafic mult mai ușor dacă am reuși să redeschidem o parte din trecerile pietonale de frontieră cu Ucraina, lucru care ar folosi enorm de mult comunităților din zona de graniță. Nu în ultimul rând, foarte important pentru noi ar fi să reușim la nivelul Ministerului Agriculturii să dezvoltăm acele centre de achiziții de animale și de produse animaliere și nu numai, pentru ca agricultorii să aibă ce vinde și cui vinde la prețuri corecte și normale produsele pentru care muncesc”.

Președintele ALDE Suceava a mai spus că în prezent, există în județul Suceava un număr de cinci comune, respectiv comuna Moldovița, Vatra Moldoviței, Brodina, Straja și Frumosu care au pierdut procesele cu AFIR-ul în ceea ce privește proiectele europene dezvoltate, derulate și terminate: „Aceste comune care au avut primari exclusiv PDL, pe vremea când Gheorghe Flutur era președintele CJ, au câștigat o serie de proiecte, în valoare fiecare de 2 mil. 500 de mii de euro. Vreau să vă spun că în urma unei gâlceve, că o fi ea politică sau personală, s-a întâmplat următorul lucru. Toate aceste proiecte au fost reverificate de căre AFIR, de către OLAF și s-a constatat că cei care au câștigat aceste proiecte le-au câștigat prin fraudă. Adică, punctajele în baza cărora au primit finanțările, n-au fost tocmai corecte. Au fost umflate de către potenții zonei care la momentul acela conduceau județul, iar în momentul acesta, primăriile au pierdut procesele la toate nivelele posibile și iată avem cinci comune în Suceva au de înapoiat Uniunii Europene 2 mil. 500 de mii de euro fiecare, care înseamnă cumulat un buget al unei primării timp de 30-40 de ani. Deci avem o mare problemă la nivelul județului Suceava și sunt convins că vor urma și altele și tare mi-e frică să nu fie și alte județe unde au existat voievozi d’ăștia politici gen Flutur care au făcut aceeași mișcare. (…) De aceea cred că trebuie să luăm o poziție pentru a salva aceste comunități, pentru că nu suferă primarul, viceprimarul sau consilierii locali, în realitate suferă toți locuitorii acestor comune”.

În finalul conferinței de presă, deputatul Alexandru Băișanu a atras atenția și asupra situației actuale care caracterizează în prezent România: „Personal, atrag atenția oamenilor politici în general, care își arogă conducerea României, că acest stat devine pe zi ce trece în opinia mea, o colonie în care nu se investește, o colonie în care vin oameni de afaceri care investesc doar în chestiuni de consum, supermarketuri, toate aceste supermarketuri primesc produse din străinătate, din țările de origine, le trimit în România, banii sunt luați și trimiși la pachet în țările lor, în țările de proveniență, iar circuitul financiar, al banului în România nu mai e așa cum exista odată. (…) Pe de altă parte, atrag atenția că România în momentul de față e pe cale de a-i fi dărâmate toate valorile. Când vrei să distrugi un neam, îi distrugi valorile religioase, îi lovești principiile moralității pe baza cărora s-a dezvoltat și a existat de-a lungul timpului. Și vedem lucrul acesta, se întâmplă din ce în ce mai des”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar