full screen background image

Salariații disponibilizați de la Exploatarea de uraniu de la Crucea vor beneficia de măsuri de protecție socială

Măsuri de protecție socială pentru salariații disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului.

Cei 200 de angajați ai exploatării de uraniu de la Crucea – Suceava care vor fi disponibilizați, în urma măsurilor de austeritate impuse de Compania Națională a Uraniului, vor beneficia de compensații.

În acest context, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 101.426 lei pentru aplicarea, în cursul acestui an, a unor măsuri de protecție socială destinate unui număr de 332 de salariați disponibilizați de la Compania Națională a Uraniului. Fondurile se alocă din bugetul asigurărilor de șomaj pe anul 2016, pentru plata venitului lunar de completare de care vor beneficia persoanele disponibilizate de la Compania Națională a Uraniului.

Acest venit lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-­2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s­-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj. Salariul mediu pe economie în ianuarie 2016 a fost de 1.943 lei net (2.688 lei brut), în creștere cu 11,7% față de luna ianuarie 2015.

Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.

La exploatarea de la Crucea vor mai rămâne 440 de salariați.

În acest an, minerii suceveni s-au blocat de mai multe ori în subteran și au pichetat Prefectura, ca mod de protest pentru neacordarea drepturilor stipulate în contractul de muncă.

Compania Naţională a Uraniului a decis să reduce activitatea la mina Crucea, considerată o exploatare neeconomică şi să demareze activităţile pentru începerea exploatării la Tulgheş -Grinţieș, în județul Neamț.

comments

comments




Leave a Reply

avatar