full screen background image

Peste 750 de misiuni de ordine publică desfăşurate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, în luna septembrie

În luna septembrie, activitatea inspectoratului a avut un caracter preponderent preventiv şi s-a desfăşurat pe palierul atribuţiilor specifice instituţiei, de asigurare şi restabilire a ordinii publice şi de participare la misiuni de menţinere a ordinii publice, fără incidente la nivelul siguranţei participanţilor

Pe linia misiunilor de ordine şi siguranţă publică, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava a planificat, organizat şi executat un număr de 758 de misiuni de ordine publică, acţionând aproximativ 2.690 de jandarmi.

Astfel, un număr de 350 de jandarmi au asigurat măsurile de ordine publică la 56 de manifestări. Pe acest segment, atenţia a fost concentrată pe activităţile premergătoare desfăşurării manifestărilor, în sensul stabilirii de comun acord cu organizatorii a tuturor detaliilor privind desfăşurarea în condiţii de siguranţă a adunărilor publice, detaliile fiind stabilite atât în cadrul comisiilor de avizare, cât şi în timpul întâlnirilor dintre aceştia şi cadrele inspectoratului.

Un alt segment de activitate l-a constituit asigurarea ordinii publice la manifestările cultural – artistice, religioase sau cu caracter promoţional, fiind înregistrate un număr de 33 misiuni.

Dintre manifestările cultural – artistice desfăşurate în spaţiul public, enumerăm: concertul susţinut de trupa Voltaj, concertul “Simfonii de toamnă” organizat pe Esplanada Casei de Cultură Suceava, concursul Rarău Radical Race şi zilele localităţilor organizate în oraşe şi comune din judeţ

Cele mai importante manifestări cu caracter religios au vizat ceremonialul prilejuit de sărbătorirea ,,Naşterii Maicii Domnului”, activităţile organizate la Mănăstirea Putna cu ocazia vizitei Patriarhului Ioan al Antiohiei şi al Întregului Orient şi sfinţirea unor lăcaşe de cult din judeţ

În luna septembrie au planificate, organizate şi executate 20 de misiuni cu ocazia desfăşurării manifestărilor sportive, vizând competiţii de fotbal şi handbal.
Ca urmare a măsurilor întreprinse pe linia implementării Legii nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei în sport, se constată că manifestările de tip violent au scăzut semnificativ. De remarcat este faptul că în perioada analizată, cu ocazia jocurilor sau competiţiilor sportive, în special a celor de fotbal, nu ne-am confruntat cu incidente majore, acte de violenţă între grupurile de suporteri pe de-o parte sau între aceştia şi forţele de ordine, care să se soldeze cu urmări sau incidente.

Totodată, jandarmii au intervenit în sprijinul persoanelor care au solicitat ajutor prin Serviciul Naţional Unic pentru apeluri de urgenţă ,,112’’, activitatea fiind materializată prin executarea unui număr de 31 de acţiuni de intervenţie şi salvare evacuare.

În perioada supusă analizării, au fost organizate 147 de misiuni de menţinere a ordinii publice prin patrule mixte poliţist-jandarm şi 334 misiuni prin patrule de jandarmi în mediile urban şi rural, inclusiv în staţiuni montane şi pe traseele turistice. Totodată, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, au fost organizate acţiuni punctuale în zonele de interes operativ: acţiuni în pieţe, târguri şi oboare. De asemenea, au fost organizate 20 misiuni de menţinere a ordinii publice în zona instituţiilor de învăţământ, prezenţa activă a jandarmilor în apropierea elevilor constituind un atu pentru buna desfăşurare a procesului educativ.

Lucrătorii celor 6 posturi de jandarmi montane au desfăşurat activităţi preventive pe traseele turistice din zona Parcului Național Călimani și masivele Rarău, Giumalău și Suhard, precum şi în staţiunile montane de interes naţional. Jandarmii montani au acţionat zilnic pentru menţinerea unui climat de linişte, respectarea legislaţiei de mediu şi a normelor privind ariile şi rezervaţiile naturale protejate, precum şi pentru informarea şi acordarea de sprijin turiştilor aflaţi pe traseele montane şi prevenirea şi combaterea infracţiunilor, în special cele silvice.

Efective ale Jandarmeriei Montane şi-au desfăşurat activităţile şi în proximitatea spaţiilor de cazare şi a locurilor de campare a turiştilor, în locurile de agrement din Parcul Dendrologic „Ariniş”, lunca râului Moldova şi zona Piatra Pinului, în locurile destinate pentru camparea turiştilor şi în zonele unde este posibil să se producă evenimente. Totodată, având în vedere numărul mare de turişti, jandarmii au avut în vedere menţinerea ordinii publice în zona obiectivelor UNESCO.

Pe palierul combaterii infracţiunilor silvice s-a acţionat atât independent, cât şi în cooperare cu Direcţia Silvică şi Garda Forestieră, pe linia prevenirii tăierilor ilegale de arbori şi sancţionării persoanelor care transportă material lemnos fără documente de provenienţă. În urma celor peste 39 de acţiuni desfăşurate pe această linie, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în 9 situaţii au fost sesizate organele competente pentru continuarea cercetărilor și a fost recuperată cantitatea de aproximativ 74 mc. material lemnos.

În luna septembrie, au fost constatate 21 de infracţiuni, dintre care 15 în cooperare cu poliţia(printre acestea enumerându-se: punere în circulaţie de valori falsificate, deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, contrabandă, loviri şi alte violenţe, furt, distrugere) şi au fost depistaţi 20 de autori.

Referitor la activitatea de constatare a contravenţiilor, au fost constatate un număr de 295 contravenţii (284 independent şi 11 în cooperare cu poliţia), în valoare totală de 48.675 lei.

În aceeaşi perioadă au fost puse în aplicare 117 de mandate de aducere emise de organele judiciare.

Pe linia prevenirii faptelor antisociale în instituţiile de învăţământ preuniversitar, s-au desfăşurat 38 de acţiuni cu caracter educativ – preventiv, la care au participat aproximativ 4.120 de elevi, cărora le-au fost prezentate teme de interes privind delicvenţa juvenilă, abandonul şcolar, prevenirea consumului de alcool, tutun şi droguri.

Pe lângă misiunile curente de ordine publică, jandarmii au participat la un număr de 118 de misiuni în cooperare cu alte structuri ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Brigada de Combatere a Crimei Organizate, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Judeţean Anticorupţie, structurile Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală), cu instituţii precum parchetele de pe lângă instanţele judecătoreşti, organele administraţiei publice locale, Direcţia Silvică, Garda Forestieră şi Direcţia Sanitar–Veterinară.

comments

comments




Leave a Reply

avatar