full screen background image

Agenţia pentru Protecţia Mediu cere măsuri de prevenire a contaminării radioactive la depozitul de la Argestru

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava a cerut Sucursalei Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) să menţină în funcţionare capacitatea de auto-monitorizare a mediului local de la Staţia tehnică Argestru, „pentru a depista orice contaminare radioactivă semnificativă care ar rezulta dintr-o eliminare accidentală de elemente radioactive”.

Potrivit responsabililor APM, Staţia de supraveghere a radioactivităţii mediului Suceava, în baza Ordinului Ministerului Mediului şi Pădurilor, derulează un program special de supraveghere a radioactivităţii din zonele cu fond natural modificat antropic din judeţ, prelevate fiind probe de apă de suprafaţă şi de apă subterană, dar şi de sol şi de vegetaţie. În acelaşi timp, SSRM efectuează măsurători alfa globale şi beta globale trimestriale, semestriale sau anuale, inclusiv în zona Staţiei tehnice Argestru aparţinând sucursalei miniere sucevene.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava face public faptul că analizele efectuate în perioada iulie-august 2016 au reliefat că „activităţile beta şi alfa globale măsurate la probele de apă de suprafaţă s-au încadrat în limitele fondului natural de radiaţii”.
În cazul pânzei freatice, „valorile beta şi alfa globale măsurate s-au situat sub valorile indicate în anexa 2, pct. 4, al Legii nr. 301/2015 privind stabilirea cerinţelor de protecţie a sănătăţii populaţiei, în ceea ce priveşte substanţele radioactive din apa potabilă, pentru activitatea alfa globală sau beta reziduală”.

Pe de altă parte, analizele pe probe de sol şi vegetaţie relevă aceeaşi încadrare în limitele prevăzute de legislaţia în vigoare.

Conform Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, platforma betonată acoperită de pe lângă Staţia tehnică Argestru, folosită pentru depozitarea temporară a minereului provenit de la Sucursala Suceava a Companie Naţionale a Uraniului, este specificată în autorizaţia de mediu nr. 404/15 septembrie 2009.

Cu prilejul unui protest organizat la Palatul Administrativ din Suceava, minerii din Crucea reclamau că în depozite se află mari cantităţi de minereu care se degradează, existând riscul contaminării radioactive cu ioni de uraniu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar