full screen background image

Cursul Fundației “Star of Hope”, pentru părinţii care au copii cu dizabilităţi, a fost finalizat

1     Fundația “Star of Hope” Romania, a organizat la Suceva, în perioada mai 2015 – februarie 2016, Cursul “EDI (Evaluare. Diagnostic. Intervenție). Metode Aplicative.”,
Model de intervenție suedez – român.

La curs au participat în medie 30 de părinţi din judeţul Suceava şi împrejurimi, părinţi care au copii cu diferite dizabilităţi (sindrom down, paralizie cerebrală, epilepsie, autism, ADHD,etc).

Părinţii au primit informaţii şi metode clare de lucru privind modul cum îşi pot ajuta propriul copil, dar şi cum pot fi un sprijin pentru alţii, au beneficiat de un schimb de experienţă cu o asociaţie de părinţi, au învăţat cum pot să lupte pentru respectarea drepturilor propriului copil.

Au fost organizate sesiuni în care copiii cu dizabilităţi au fost evaluaţi de echipa multidisciplinară în Suceava şi Iaşi.

Tot în cadrul acestor întâlniri, părinţii au beneficiat de expertiză şi informaţii practice de lucru pentru copii, din partea unor lectori internaţionali cu care Fundaţia Star of Hope are parteneriat.

La fiecare întâlnire, au fost momente speciale de discuții libere cu întrebări şi  răspunsuri, cât şi studii de caz.

La sfârşitul cursului, părinţii au primit diplome de participare şi Cartea “O nouă faţă a destinului”, carte în care sunt scrise mărturii de ale părinţilor care au copiii cu dizabilităţi.

Această carte este o încurajare şi un model în lupta cu viaţa.

Temele abordate şi discutate pe parcursul acestor întâlniri au fost:
– Diagnostic diferențiat pentru copiii cu dizabilități
– Analiza comportamentală aplicată  la copiii cu nevoi speciale
– Metode cognitiv comportamentale la copiii cu dizabilități
– Comunicare alternativă. Etapele dezvoltării
– Metode de terapie PECS și TEACCH
– Metode de stimulare neuropsihomotorie. Evoluție
– Abordare neuropsihiatrică a copilului cu autism și ADHD
– Hiperactivitate  la copii între normal și patologic. Studii de caz
– Filmuleţe video. Studii de caz.
– Evaluari practice ale copiilor cu nevoi speciale din punct de vedere cognitiv, neuropsihiatric şi locomotor
– Metode de analiză şi  evaluare a copiilor cu nevoi speciale
– Modele de bune practici pentru copiii cu nevoi speciale  şi părinţii acestora.

Cursul a fost susţinut de Echipa de specialişti multidisciplinară a fundaţiei Star of Hope de la Centrul regional Iaşi formată din Ion Arsene – dr. neuropsihiatru, Alis Vișan – kinetoterapeut, Alina Romaniuc – psiholog specialist şi Oana Buţincu – psihopedagog.

Invitaţi speciali din Anglia:  Sharman Pope – psihoterapeut, Heather Dyce şi Timothy Dunnington – terapeuţi în consiliere.

Acest curs a fost oferit gratuit de către specialiștii Fundației “Star of Hope” România.

“Fundația Star of Hope Romania a început acest curs în Suceava la solicitarea unor părinți care au auzit de activitatea noastră desfășurată în cele 6 Centre deschise în regiunea de nord-est a Romaniei pentru reabilitarea copiilor cu nevoi speciale. Noi vrem să sprijinim, să ajutăm aceste familii și totodată să le transmitem faptul că nu sunt singuri. In acest an, pe 3 Decembrie, am sărbători 25 ani de activitate a Fundației Star of Hope în Romania, ani în care am investit atât în părinţi cât şi în copii, ca să le dăm valoare şi să beneficieze ca toţi ceilalţi cu  acces egal la joacă, educație și dezvoltare în propria comunitate. A venit momentul să spunem, să arătăm că și copiii cu nevoi speciale au realizări și pot fi utili comunităţii. Noi prin expertiza pe care o avem și împreună cu cei peste 2000 părinți uniți în federația Părinţilor care au copii cu dizabilităţi, putem spune că există speranță , există schimbare când ne unim, ne dorim și avem același scop. Impreună am schimbat vieţi atitudini şi mentalităţi . Deaceea, Star of Hope merge mai departe şi la Suceava înfiinţăm asociaţia părinţilor Steaua Speranţei care să devină un factor de schimbare alaturi de ceilalţi părinţi din România, privind adaptarea legislaţiei pentru o viaţă normală a copiilor cu nevoi speciale.” – Camelia Topală, asistent social coordonator.

“Mă bucur că Fundația Star of Hope Romania a ajuns și la Suceava pentru a ne sprijini şi a ne transfera din experienta lor. Aceste întâalniri au fost de un real folos părinţilor. E foarte greu să aduni părinţii  ca să lupte pentru aceslaşi scop. Am văzut modalitatea şi felul în care lucrează Fundaţia Star of Hope când am fost în Centrul regional Steaua Speranței din Iași. Aşa ceva îmi doresc să fie şi la Suceava pentru copiii nostri. Ei au aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi. În urma acestui curs cu sprijinul Fundaţiei Star of Hope am început demersurile înfiinţării Asociaţiei Steaua Speranţei Suceava, iar in acest scop ne vom întâlni periodic cu părinţii pentru a pune la punct  planurile de viitor şi modalităţile de lucru. Numai uniţi şi cu speranţă vom putea fi un sprijin pentru copiii nostril.  Dacă noi vom reuşi , defapt ei vor reuşi!” – Anca Streanga, mama unui copil cu Sindrom Down.

Fundația “Star Of Hope” România este o organizație neguvernamentală, apolitică, bazată pe principii și valori creștine. Este membră în marea familie a organizației “Star Of Hope Internațional” Suedia, care este prezentă în România de mai bine de 25 de ani și are sediul central la Iași. Misiunea  Fundației Star  of  Hope România, este  îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități.

De-a lungul celor 25 de ani, Fundația “Star Of Hope” România a reușit să atragă pentru proiectele sociale din Romania aprox. 15 milioane de euro, ajutând peste 10.000 de copii abandonați să aibă o viață mai bună, dar și copii cu dizabilități aflați in familii cu risc de abandon.

Organizația  a infiintat 6 Centre de Zi pentru copii aflați în dificultate și pentru copii cu dizabilități in vederea recuperării, prevenirii abandonului familial și școlar, în regiunea de nord –est, respectiv Botoșani(2), Dorohoi, Iași, Bârlad, Vaslui, Huși,  ce însumează peste 500 de beneficiari lunar.

Cea mai mare realizare o reprezintă dezvoltarea unui model unic de bune practici privind “REABILITAREA BAZATĂ PE COMUNITATE” și înființarea la Iași, în parteneriat cu Direcția de Asistență Comunitară a Primăriei Iași a unui CENTRU REGIONAL DE REABILITARE PENTRU COPIII CU DIZABILITĂȚI, care oferă consultanță, sprijin și asistență pentru un numar de aprox, 300 de copii anual și familiile acestora din toate județele din regiunea de nord-est a României.

Fundația a fost inițiatoarea mai multor Campanii sociale pentru îmbunătățirea legislației pentru  respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități.

În urma acestor Campanii, a fost înființată FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A ORGANIZAȚIILOR DE PĂRINȚI CARE AU COPII CU DIZABILITĂȚI (FNOPCD), ce însumează peste 2.000 de părinți, pentru a lupta împreună pentru respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități.

comments

comments