full screen background image

Bilanţ Radiologie Intervențională Spital Suceava

Finalul anului 2023 a adus consolidarea echipei de medici şi de asistenți din cadrul Compartimentului de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic Județean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

Cu un număr de 3 medici specialiști şi un medic rezident, alături de 7 asistenți, se asigură permanenţă 24/24 a programului național de tratament endovascular al accidentului vascular ischemic (AP-AVC), dar şi a oricăror urgenţe ce pot fi rezolvate prin proceduri minim invazive.

Reamintim că, din anul 2021, Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Suceava este singurul din Moldova care asigură permanenţă în cadrul programului AP AVC, numărul pacienților tratați crescând exponențial prin efortului întregii echipe (medici UPU, ATI, neurologi, radiologie intervențională) cu susținerea financiară importantă din partea managementului.

Astfel, în 2021 au fost 5 pacienți tratați, în 2022 un număr de 30 de pacienți, iar în anul 2023 s-ar efectuat 45 de trombectomii mecanice, 25% din pacienți fiind transferuri din alte județe (Botoșani, Neamț, Bistrița).

Activitatea a crescut şi în domeniul de acces vascular, echipa multidisciplinară formată din nefrologi – chirurgi vasculari – radiologi intervenționiști, realizând mentenanța la peste 70 de pacienți dializați cu fistule arteriovenoase şi montarea a peste 80 de catetere temporare şi permanente, din centrele de dializă din Iași, Botoșani, Dorohoi, Roman, Onești şi, bineînțeles, Suceava.

Echipa de medici a realizat proceduri minim invazive non vasculare în premieră națională – crioablaţia de tumoră pulmonară şi au deschis o nouă perspectivă în controlul durerii oncologice prin neurolize şi ablaţii.

Finanțarea de la Ministerul Sănătății prin acțiunea prioritară AP AVC şi prin programele naționale de la Casa Națională de Asigurari de Sănătate au asigurat anul acesta mai puțin de 50% din fondurile necesare materialelor procedurilor minim invazive, restul fiind susținute permanent şi necondiționat de către managementul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă “Sf.Ioan cel Nou” Suceava.

În noul an, noile provocări pe care echipa dorește să şi le asume sunt în aria terapeutica de radiologie intervențională pediatrică si creșterea membrilor echipei de medici prin cooptarea de tineri specialiști si rezidenți, având în vedere planurile de dezvoltare ale Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Suceava, prin centrul multidisciplinar de tratament minim invaziv.

 

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/12/30/bere-gratis-si-amna-band-vor-concerta-la-suceava-de-revelion/

comments

comments