full screen background image

Anchetă la Psihiatrie, după un raport al Comitetului pentru Prevenirea Torturii

Spitalul Județean Botoșani a demarat o nouă anchetă internă, de această dată pentru a verifica aspectele sesizate în raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei care face referire la tratamentul pacienţilor internaţi în unităţi de psihiatrie şi al persoanelor din centrele de îngrijire a rezidenţilor.

Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, medicul Monica Adăscăliţei, a anunţat că ancheta va viza în special acuzaţiile de rele tratamente aplicate pacienţilor de către personalul auxiliar, aşa cum sunt ele relevate în raportul CPT.

​Raportul, publicat joi, a fost adus la cunoștința fostului manager (Doina Caba) încă din luna mai, iar actualul manager a luat la cunoștință despre acesta miercuri seară.

Verificările s-au derulat în luna septembrie 2022 și au vizat mai multe Secții de Psihiatrie din țară, între care și Secţia Exterioară de Psihiatrie a Spitalului de Urgență din Botoșani.

Dr. Monica Adăscăliței, managerul SJU Botoșani:

Documentul subliniază că “în Secţia 1 a Clinicii de Psihiatrie Botoşani, starea generală de igienă ar trebui îmbunătăţită, iar instalaţiile sanitare modernizate. În mod cumulativ, tratamentul pacienţilor din Salonul 1 al Secţiei 1 ar putea fi considerat, în opinia CPT, drept inuman şi degradant”.
Medicul Monica Adăscăliţei a arătat că Secția a beneficiat, între timp, de o serie de investiții care au condus la îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, astfel încât multe dintre deficiențele constatate de comisa de control au fost remediate.

Autorităţile judeţene au demarat procedurile pentru construirea unui nou spital pentru pacienţii cu boli psihice, proiect aflat acum în faza de studiu de fezabilitate și pentru care se caută și sursă de finanțare.

Raportul CPT face referire şi la numărul mare de posturi vacante de la Secţia de Psihiatrie, criza de personal fiind una  generală, care afectează activitatea la nivelul întregii unităţi spitaliceşti.

Delegaţia CPT a vizitat spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoşani, Obregia (Bucureşti) şi Socola (Iaşi).

Vă recomandăm să citiți și:

Covor asfaltic nou pe drumul județean 294, spre Dângeni

 

comments

comments